KULIČKY:
200 g libového hovězího masa
200 g libového vepřového masa
2 lžíce sušené bazalky
2 lžičky kmínu
RAJČATOVÁ OMÁČKA:
700 g passaty
1 PL třtinového cukru
hrst bazalky + na ozdobu
2 stroužky česneku
1 malá cibule
olivový olej
sůl
pepř
+300 g celozrnných špaget
Mleté maso dáme do mísy se špetkou soli, pepře a s většinou najemno nasekané bazalky. Čistýma rukama vše promícháme a prohněteme. Ze směsi tvarujeme stejně velké kuličky. Do horké pánve na smažení vlijeme jednu lžíci oleje, přidáme masové kuličky a kmín. Plamen zvýšíme a kuličky smažíme dozlatova.
Na olivovém oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a přidáme třtinový cukr. Vlijeme passatu nebo drcená rajčata z plechovky. Bazalku pokrájíme najemno a přidáme do omáčky. Osolíme, opepříme a necháme ještě chvíli prohřát. Kuličky podáváme s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou, ozdobené lístky čerstvé bazalky.
TIP: Mleté maso – abyste měli opravdu kontrolu nad tím, co jíte, kupujte maso u řezníka. Vybrané maso si nechte u řezníka namlít před vašima očima.
4 porce | doba přípravy 45 minut | 1708 kJ / 408 kcal