500 g špaldové celozrnné mouky hladké
1 lžička soli
2 lžičky jedlé sody
150 g nahrubo strouhané mrkve
hrst vlašských ořechů nebo dýňových semínek
300 ml bílého jogurtu 3,5%
125 ml obilného nápoje (mléka)
Troubu předehřejte na 230 °C.
Smíchejte mouku, sůl a sodu, přimíchejte mrkev, ořechy nebo semínka, jogurt a tolik obilného nápoje, aby vzniklo měkké, celkem lepivé těsto.
Vyklopte těsto na pomoučněnou plochu a zformujte z něj kouli.
Dejte ji na plech vyložený papírem na pečení a obrácenou stranou dlouhého nože vytvořte do chleba zářezy, pečte asi 30 minut.
Vršek chleba můžete posypat ovesnými vločkami.
Po upečení by měl chléb při poklepání na dno znít dutě.
Chléb můžete péci i ve formě na chlebíček.
15 porcí | doba přípravy 50 minut | 504 kJ / 120 kcal