NOKY:
1 vejce
2 lžíce lněného mletého semínka (lze zakoupit mleté)
1 hrnek celozrnné špaldové mouky (hrnek 250 ml)
1 vanička tvarohu (polotučný)
špetka soli
DALŠÍ:
1 červená cibule
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 stroužky česneku
Olivový olej
Sůl
Pepř
Bylinky (rozmarýn, tymián)
Ve větší míse si promícháme mouku spolu se solí a lněným semínkem. Přidáme jedno vejce a vaničku tvarohu. Rukama vytvoříme těsto, ze kterého budeme válet malé kuličky ve tvaru noků. Ty si odkládáme na talíř. Noky vhodíme do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme, dokud nevyplavou nahoru. Trvá to asi 3 – 5 minut. Vyndejte největší nok a zkontrolujte rozkrojením, zda je správně uvařený (uvnitř se nelepí).
Na pánvi rozpálíme olej, na kterém orestujeme cibuli nakrájenou na tenké proužky. Jakmile cibule začne zlátnout, přidáme na proužky nakrájené papriky a mícháme, dokud papriky nezměknou. Na závěr přidáme na plátky pokrájený česnek a ještě chvíli restujeme. Stačí jen chvíli, aby nám česnek nezhořkl. Vzniklou směs promícháme s noky, které jsme si předem scedili. Podle chuti dosolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a můžeme přidat nadrobno nasekané bylinky.
Červená paprika: Obsahuje 3 x více vitaminu C než pomeranč. Je velmi vhodná při redukčním jídelníčku, protože pomáhá zahánět chutě na sladké. Paprika se dá v létě grilovat, jako příloha k masu nebo použít jako chutná a barevná ingredience do vašeho sendviče či salátu. Naopak zelenou papriku nepoužívejte pro tepelnou úpravu, ztrácí barvu a pokrmu tak ubírá na atraktivitě.
3 porce | doba přípravy 20 minut | 1673 kJ / 400 kcal