Pečený losos se zelenými fazolkami a koprovým přelivem

Steak z lososa se zelenými fazolkami a výborným koprovým přelivem je ideální variantou lehkého a přitom vyváženého oběda nebo večeře. Losos je zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin, ty jsou známé mimo jiné i tím, že pomáhají snižovat cholesterol. Stejně jako ostatní ryby obsahuje i losos vitamin D, který je velmi prospěšný pro lidský organismus a bohužel většina naší populace trpí jeho nedostatkem.

Suroviny

80 g lososa bez kůže
2 ČL šťávy z citrónu
150 g zelených fazolek
10 g přepuštěného másla (ghí)
50 g bílého smetanového jogurtu (min. 10 % tuku)
2 g plnotučné hořčice
2 g medu
1 PL kopru
špetka soli
špetka pepře
35 g quinoy

1
porce
obtížnost
2099 kJ / porce

Postup

Lososa osolíme, opepříme a pokapeme 1 ČL citrónové šťávy. Pečeme na pečicím papíře v troubě předehřáté na 200 °C asi 15–20 minut. 

Quinou uvaříme podle návodu na obalu. 

Fazolky uvaříme ve vroucí osolené vodě alespoň 3 minuty a poté ihned propláchneme studenou vodou, aby si zachovaly zelenou barvu. Vrátíme je do hrnce a zamícháme do nich ghí.

Smícháme jogurt, hořčici, med, najemno nasekaný kopr, sůl a pepř spolu se zbylou citrónovou šťávou a prošleháme lehce vidličkou. 

Přeliv nalijeme na steak z lososa a podáváme s quinoou a fazolkami.

1 porce | doba přípravy 30 minut | 2099 kJ / 502 kcal

Vhodné pro sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny, nízký glykemický index

Tuky
28,0 g
Sacharidy
35,0 g
Bílkoviny
26,0 g
Vláknina
7,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Velikonoční recepty
Chilli con carne z jehněčího s rýží
4
porce
obtížnost
2953 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Hovězí placky s bramborami a fazolkami
1
porce
obtížnost
1626 kJ / porce

Vaše proměny

Miluše Doležalová

Změna nastala při nástupu do penze, nabrala jsem během 5 let 20 kg

Jaroslav Vondrák

I přes zdravotní problémy mám 41 kg dole

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů