Pečený pstruh s celozrnným kuskusem a zeleninou

Do svého jídelníčku bychom neměli zapomínat zahrnovat ryby. Jsou lehké a optimální k zařazení do redukčních výživových plánů. Jednoduše připravený filet ze pstruha doplněný o sezónní zeleninu a celozrnný kuskus nám zaručí chutný oběd nebo večeři. Pstruh obsahuje stejně jako další ryby Omega 3 mastné kyseliny a pstruh jich obsahuje více než např. kapr. Zeleninu je dobré přidat ke každému jídlu, protože je zdrojem celé palety vitaminů a minerálních látek, a celozrnný kuskus je vhodnější náhradou za klasický kuskus, protože obsahuje více vlákniny.

Suroviny

300 g filetu pstruha (2 filety)
20 g másla (1 PL – polévkové lžíce)
20 g bylinek (2 PL, směs čerstvých bylinek ze zahrádky, petrželka, provensálské koření apod.)
3 g soli (½ ČL – čajové lžičky)
100 g celozrnného kuskusu
400 g chřestu (nebo cukety či jiné sezónní zeleniny a s chřestem počkáme na jeho sezónu)

2
porce
obtížnost
2006 kJ / porce

Postup

Máslo rozehřejeme na pánvi, vložíme filety ze pstruha a opečeme jej z obou stran. Dochutíme solí a bylinkami.

Chřest krátce povaříme (3–5 minut) v osolené vodě. Můžeme ho propláchnou studenou vodou, aby si udržel zelenou barvu.
(Umytou cuketu nakrájíme na cca 1 cm silná kolečka a nasucho upečeme v troubě, na grilu nebo na pánvi).

Kuskus připravíme dle návodu na obale.

Filet servírujeme společně s kuskusem a chřestem nebo jinou zeleninou.

TIP: Chřest i cuketu můžeme nahradit jakoukoliv sezónní zeleninou (vařenou nebo upečenou v troubě, na grilu či na pánvi).

2 porce | doba přípravy 30 minut | 2006 kJ / 479 kcal

Vhodné pro děti a sportovce, zdroj bílkovin a vlákniny

Tuky
17,0 g
Sacharidy
37,0 g
Bílkoviny
41,0 g
Vláknina
8,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Brokolicová pánev se žampiony a arašídy, rýže
4
porce
obtížnost
1973 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Masové karbanátky s cuketou, amarant, volské oko a červená řepa
4
porce
obtížnost
2300 kJ / porce

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?