Pohankové karbanátky

Karbanátky máme rádi snad všichni. Zkuste si ale k obědu nebo večeři udělat trochu lehčí a zdravější verzi a místo masa použít pohanku. Pohanka je tradiční bezlepková plodina, která tělu dodává důležitý vitamin P (rutin), jenž nám chrání cévy, a zároveň je zdrojem vlákniny.

Suroviny

200 g pohanky
2 ks slepičích vajec
80 g cibule
40 g celozrnné špaldové mouky
4 stroužky česneku
špetka majoránky
špetka soli

4
porce
obtížnost
1100 kJ / porce

Postup

Pohanku propláchneme v sítu pod tekoucí studenou vodou, nasypeme do hrnce a přivedeme k varu (dva díly vody na jeden díl pohanky). Hned poté, co vzejde var, odstavíme hrnec z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme 30 minut dojít.

Cibuli nakrájíme na jemné kostičky a smícháme ji s pohankou a vejcem. Směs dochutíme prolisovanými stroužky česneku, solí a majoránkou.

Vše řádně promícháme a ze vzniklé hmoty tvoříme placičky, které obalíme v mouce a dáme na plech vyložený pečicím papírem.

Placičky pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut a podáváme třeba s lehkým salátkem.

TIP: Do směsi můžeme přidat také čerstvé bylinky, například nasekanou petrželku.
TIP 2: Místo špaldové mouky můžeme použít pohankovou moukou a získáme tak zcela bezlepkový pokrm.

 
 

4 porce | doba přípravy 60 minut | 1100 kJ / 263 kcal

Vhodné pro celou rodinu a sportovce, zdroj vlákniny a bílkovin

Tuky
4,0 g
Sacharidy
46,0 g
Bílkoviny
10,0 g
Vláknina
7,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Velikonoční recepty
Chilli con carne z jehněčího s rýží
4
porce
obtížnost
2953 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Večeře
Krůtí špíz se špenátem
4
porce
obtížnost
1341 kJ / porce

Vaše proměny

Michaela Pařízková

Plno nových chutných jídel a kila šla sama dolů

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...