2 kg cherry rajčat
2 svazky bazalky
asi 4 stroužky česneku
olivový olej
200 g vařené quinoy
1,5 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
parmezán - hoblinky
Nejprve uvaříme quinou dle návodu. Rajčata rozpůlíme, společně s česnekem a bazalkou je položíme na pečicí papír na plech a pokapeme olivovým olejem. Pečeme 45 minut, dokud rajčátka nezměknou a bazalkové lístky nejsou příjemně seschlé a křupavé.
Stroužky česneku oloupeme a spolu s rajčátky a vývarem vaříme ještě 10 minut. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka, osolíme, opepříme a přimícháme uvařenou quinou. Rozdělíme do misek, přidáme lístky opečené (i čerstvé) bazalky a podáváme s hoblinkami parmazánu.
TIP: Rajčata obsahují lykopen – červené barvivo, antioxidant, který se uvolní až při mírném zahřátí. Proto jsou pečená, nebo tepelně alespoň trochu upravená daleko zdravější, než rajčata syrová.
4 porce | doba přípravy 60 minut | 1356 kJ / 324 kcal
Zdroj vlákniny, nízký GI, vhodné pro vegetariány, vhodné pro diabetiky, vhodné pro děti