Přepuštěné máslo - ghí

Přepuštěné máslo se hodí jak na studenou, tak i teplou kuchyni

Suroviny

250 g BIO másla

10
porcí
obtížnost
768 kJ / porce

Postup

Máslo vložte do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte k varu, a když začne bublat, stáhněte oheň na minimum tak, aby lehce probublávalo.

Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Nechte chvíli táhnout, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně. Lžicí odeberte z povrchu pěnu (tu nemusíte vyhazovat – skvělá je např. do kaše nebo k rychlému orestování zeleniny) a usazené bílkoviny se zbavte přecezením přes plátýnko (nebo dětskou plenu).

Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědou barvu a příliš oříškovou vůni. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by měla trvat okolo 15-20 minut, ale čím více másla budete čistit, tím více času to zabere. Nechte zchladnout a přeceďte přes cedník vyložený třemi vrstvami gázy (příp. plenou). Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu.

10 porcí | doba přípravy 20 minut | 768 kJ / 184 kcal

Tuky
20,0 g
Sacharidy
0,2 g
Bílkoviny
0,2 g
Vláknina
0,0 g

Další recepty

15 minut
Pomazánky
Mrkvová tofu pomazánka
4
porce
obtížnost
731 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Pomazánky
Svačiny
Česneková pomazánka s tvarohem
1
porce
obtížnost
1200 kJ / porce

Vaše proměny

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí