kapr o váze 3 kg (pokud je možnost, je lepší vařit tuto polévku z více druhů ryb jako je štika, sumec)
250 g cibule (3–4 menší ks)
100 g červené papriky (1 ks)
50 g rajčat (1 ks)
25 g sladké mleté papriky (2 PL)
nové koření (dle chuti)
celý pepř (dle chuti)
bobkový list (dle chuti)
sůl (dle chuti)
Rybu vykostíme, filety nasolíme a dáme do lednice odležet na 3–4 hodiny.
Hlavu, ocas, jikry a kostru důkladně omyjeme a dáme do hrnce, do kterého nalijeme 1,5 l studené vody. Lehce osolíme, přidáme najemno nakrájenou cibulku, bobkový list, pepř, nové koření a vaříme až do vydatného vývaru (cca 5 hodin).
Vývar přecedíme do jiného hrnce, přidáme filety nakrájené na větší kusy (pozor, mohou v nich zůstat kosti), na kostičky nakrájenou papriku a rajčata a mletou papriku.
Polévku vaříme cca 15 minut, aby bylo maso měkké, ale nesmíme ji míchat, aby se křehké maso nerozpadlo a zůstalo v polévce celé. Nejvhodnější přílohou je chléb, ideálně celozrnný.
TIP: Můžeme přidat i pálivou papriku, ale opatrně s ní – mohla by přebít chuť ryby. Jemná pálivost dodá polévce výbornou chuť. Polévka má svěží středomořskou chuť a je výbornou obnovou klasické české rybí polévky.
4 porce | doba přípravy 600 minut | 1400 kJ / 335 kcal
Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin, bez lepku