Špaldoto se zeleninou a hříbky

Když máte chuť na něco lehkého, je tento recept ideální volbou. V zimním období je pro naše tělo lepší tepelně upravená zelenina než syrová, v kombinaci s obilninou nás navíc i takto lehké jídlo dobře zasytí.

Suroviny

1 hrnek špaldových krup
1 větší cibule
1 středně velká červená řepa
2 větší mrkve
hrst sušených hub (nebo cca trojnásobek mražených)
3 PL řepkového oleje

2
porce
obtížnost
1474 kJ / porce

Postup

Oloupeme cibuli, mrkev i řepu. Řepu a mrkev rozkrojíme na menší kousky a dáme vařit. Zároveň zalijeme špaldu dvojnásobným množstvím vody, přidáme lžíci oleje a za občasného míchání vaříme na mírném plameni cca 30 minut. Mezitím si pokrájíme na drobno cibuli a na zbylém oleji ji zpěníme ve větším hrnci dozlatova. Když je zelenina na skus, pokrájíme ji na drobnější kousky a přidáme k cibuli. Nakonec přidáme i uvařenou špaldu a houby, podlijeme troškou zeleninového vývaru a mícháme, než se vývar vypaří, zelenina změkne a chutě se propojí.

NĚCO NAVÍC: Špaldoto je jednou z variant starého známého rizota. Špaldu můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou. Je dobré i studené jako salát, případně pro „masožravce“ jako výborná příloha k masu.

ZAJÍMAVOST: Špalda je nešlechtěný druh pšenice. Má lehce ořechovou chuť, oživí tak slané i sladké pokrmy. Má mnoho vitamínů, především skupiny B. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a poměrně velké množství bílkovin (16 g na 100 g). Špalda sice není bezlepková, má ale mnohem menší obsah toxinů než obyčejná pšenice, a tak ji dobře snášejí i lidé s alergií na pšenici.

2 porce | doba přípravy 45 minut | 1474 kJ / 352 kcal

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Krémový zapečený květák
4
porce
obtížnost
1982 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Celerový krém s uzeným lososem
1
porce
obtížnost
1306 kJ / porce

Vaše proměny

Roxana Julieta Cascone

Zkusila jsem i různé diety, při kterých jsem zhubla, ale nevydrželo mi to dlouho a kila šla opět nahoru

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Monika Hrkalová

Konečně jsem na váze, kterou jsem si přála