Špaldová vánočka

Suroviny

480 g Country life mouka špaldová celozrnná jemně mletá
100 g třtinového cukru
200 g másla
3 žloutky + 1 vejce na potření
35 g droždí
250 ml mléka
špetka soli
hrst rozinek namočených v rumu
hrst sekaných mandlí
citrónová kůra

10
porcí
obtížnost
1741 kJ / porce

Postup

Rozinky namočíme  do rumu, aby dobře nasákly. Připravíme kvásek z trochy vlažného mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí. V míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Přidáme rozinky i s rumem, citrónovou kůru, sůl a část sekaných mandlí.

Zbylou část mandlí si necháme na posypání vánočky. Přidáme zbytek vlažného mléka a kvásek. Vše opatrně promícháme a postupně přidáváme 400 g proseté špaldové mouky.

Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme moukou a necháme minimálně hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál, kde použijeme zbývajících 80 g mouky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být vláčné, nemělo by se lepit, případně můžeme přidat mouku.

Vypracované těsto si rozdělíme na 9 stejných dílů a vyválíme na stejně dlouhé válečky. Nejdříve upleteme ze 4 dílů spodní patro, poté ze 3 dílů druhé patro a ze dvou dílů vrchní patro. Upletenou vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme zbylými mandlemi.

Vánočku pečeme prvních 15 minut při 190 stupních, poté snížíme teplotu na 170 stupňů a dopečeme, přibližně hodinu.

10 porcí | doba přípravy 120 minut | 1741 kJ / 416 kcal

Tuky
21,0 g
Sacharidy
44,0 g
Bílkoviny
10,0 g
Vláknina
5,0 g

Další recepty

15 minut
Dezerty
Špaldové knedlíky s povidly, sypané směsí oříšků a semínek
10
porcí
obtížnost
2598 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Dezerty
Rebarborový dezert
4
porce
obtížnost
920 kJ / porce

Vaše proměny

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena

Jaroslav Vondrák

I přes zdravotní problémy mám 41 kg dole

Marcela Součková

Přibírala jsem na váze a začala se cítit psychicky hodně špatně