ROLÁDA
200 g čerstvého listového špenátu
200 g slepičího vejce (4 ks)
15 g celozrnné špaldové mouky (3 polévkové lžíce – PL)
1 sáček kypřicího prášku do pečiva
2 g soli (špička nože)
10 ml olivového oleje (1 PL)
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
NÁPLŇ
250 g měkkého polotučného tvarohu
200 g bílého jogurtu (max. 3,5 % tuku, Selský jogurt)
50 g 30% Eidamu
30 g kuřecí šunky
15 g česneku (3 stroužky)
50 g sušených rajčat
ROLÁDA
Špenát spaříme na pánvi na lžíci olivového oleje (rychle promícháme na horkém oleji) a necháme vychladnout.
Oddělíme žloutky od bílků a z bílků připravíme tuhý sníh.
V misce našleháme žloutky, přidáme mouku a prášek do pečiva, přidáme špetku soli a jemně zamícháme sníh z bílků. Opatrně také vmícháme špenát.
Směs nalijeme na plech na pečicí papír a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C na cca 10 minut.
Vyndáme z trouby a teplou roládu srolujeme a takto srolovanou necháme vychladnout. Po vychladnutí ji jemně rozbalíme, potřeme náplní a zpět srolujeme a dáme do lednice vychladit.
NÁPLŇ
Tvaroh a jogurt smícháme v misce, přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou šunku a prolisovaný česnek. Můžeme také přidat sušená rajčata nakrájená na kousky – pro chuť i barevný kontrast.
TIP 1: Dejte si tuto roládu k originální a chutné dopolední svačině.
TIP 2: Místo špenátu můžete použít čerstvé kopřivy.
10 porcí | doba přípravy 45 minut | 530 kJ / 127 kcal
Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, vegetariány