1 kg tuřínu
4 větší brambory
30 g másla
1,5 l zeleninového vývaru
1 cibule
1 pórek
2 stroužky česneku
sůl
pepř
100 g žampionů
smetana 12%
petrželová nať na ozdobu
Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme v hrnci na másle. Tuřín oloupeme, také nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle společně se zpěněnou cibulkou. Směs tuřínu a cibule zalijeme zeleninovým vývarem.
Osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek a vaříme asi 20 minut. Podle potřeby přidáváme vývar a mícháme.
Po 20 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory a na kolečka pórek a vaříme tak dlouho, dokud nejsou brambory i tuřín měkké – asi 20 minut.
Hotovou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme trochu smetany a zamícháme.
Žampiony nakrájíme na širší plátky a orestujeme na kapce olivového oleje. Sundáme z pánve na papírovou utěrku, abychom se zbavili přebytečné vody a oleje. Přidáme je na závěr servírování do polévky pro ještě lepší chuť.
Vše dozdobíme petrželovou natí.
4 porce | doba přípravy 60 minut | 1331 kJ / 318 kcal