Zapečená cuketa s kozím sýrem a jáhly

Tento pokrm je skvělým zdrojem vlákniny nejen díky cuketě, obohacené o vitamíny a minerály, ale také díky jáhlám – tradiční české bezlepkové potravině. Jemnou aromatickou chuť dodá tomuto lehkému jídlu kozí sýr, bohatý na bílkoviny a vápník, a navíc je dobře stravitelný.

Suroviny

1 lžička olivového oleje
1 menší cuketa
120 g kozího sýru
1 slepičí vejce velikosti M
sůl
pepř
100 g jáhel
hrst bylinek (například tymián)

2
porce
obtížnost
1763 kJ / porce

Postup

Předem si olivovým olejem vymažeme zapékací misku a troubu předehřejeme na 180 °C. Cuketu omyjeme, podélně rozkrojíme na polovinu a vydlabeme měkkou dužinu. Kozí sýr rozdrobíme, smícháme s vajíčkem, okořeníme a směsí naplníme cukety. Vložíme do zapékací misky a necháme v troubě zapékat přibližně 20–25 minut. Jáhly uvaříme dle návodu na obale. Musíme je ale nejprve spařit horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti. Jakmile budou uvařené, slijeme je, promícháme s bylinkami, osolíme, opepříme a podáváme s cuketou.

2 porce | doba přípravy 35 minut | 1763 kJ / 421 kcal

Vhodné pro: vegetariány, vhodné pro celou rodinu, nízký glykemický index

Tuky
19,0 g
Sacharidy
41,0 g
Bílkoviny
21,0 g
Vláknina
3,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Jáhlová kaše s medem a oříšky
1
porce
obtížnost
1600 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Polévka z medvědího česneku a vajíčka
2
porce
obtížnost
981 kJ / porce

Vaše proměny

Marcela Součková

Přibírala jsem na váze a začala se cítit psychicky hodně špatně

Jaroslav Vondrák

I přes zdravotní problémy mám 41 kg dole

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc