24.05.2018
Andrea Vašáková
Program konference, jejíž podtitul zní “O výživě seriózně”, byl systematicky rozdělen do 3 tematických bloků: LIDSKÝ METABOLISMUS, NEMOCI Z OBEZITY a VLIVY OKOLNÍHO PROSTŘEDÍ. Každý z bloků byl pak uzavřen odbornou diskuzí, která dané téma rozvinula.
Největší vlnu zájmu vzbudili, jak organizátoři předpokládali, specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková a expert na komplexní přípravu vrcholových sportovců Mgr. Vít Schlesinger (na titulní fotografii). Oba speakeři publiku nabídli velmi zajímavá témata – kalorická a hormonální příčina obezity a jiný pohled na fungování metabolismu praktikováním tzv. sporthackingu. Účastníci konference ocenili také redaktorku České televize Danielu Písařovicovou, která celou konferenci moderovala.
Velký zájem publika sklidil také vysokoškolský pedagog, biochemik a potravinářský technolog MUDr. Matej Kohutiar (Slovensko). Ten ve své přednášce zajímavě pohovořil na téma metabolismu makroživin a jejich vzájemných meziorgánových vztahů. S nadšením byla účastníky konference přijata také prezentace prof. MUDr. Libora Vítka, Ph.D., MBA. Ten se ve své přednášce zaměřil na problematiku lidského mikrobiomu, který je v dnešní době ovlivňován celou řadou civilizačních faktorů. To vede ke stále se zvyšujícímu výskytu zákeřných nemocí jako je nadváha, obezita a následně i kardiovaskulární a nádorová onemocnění. Na důležitost čtení potravinových etiket upozornila odborná garantka spolku FÉR potravina Ing. Hana Střítecká, Ph.D. V rámci svého vystoupení otevřela také problematiku škodlivých “Éček” v potravinách a dalších nebezpečných aditiv.
Benefitem, který pozvedl konferenci FOOD NEWS 2018 na událost evropského formátu, byla mimo jiné také účast zahraničních odborníků. Těmi byli expert v oblasti průmyslového zpracování škrobu Gábor Erdösi, MSc, MBA (Maďarsko) a chemický inženýr Ivor Cummins BE (Chem) CEng MIEI PMP (Irsko). Prostřednictvím svých přednášek poskytli účastníkům nejen další zajímavý pohled na obor výživy, ale také fakta podložená vlastními výzkumy. Ty se týkaly jednak souvislosti průmyslového zpracování potravin a metabolických poruch a pak také kořenových příčin a řešení kardiovaskulárních a dalších závažných onemocnění.
Podtitulu “O výživě seriózně” konference FOOD NEWS 2018 dostála. Přednášelo se a diskutovalo o nejen odborných lékařských tématech, nejnovějších výživových směrech jako je např. nízkosacharidová nebo paleo strava, ale i o extrémech jako je hladovění.
I přesto, že se speakeři z řad výživářů, lékařů, inženýrů a odborných pracovníků v názorech na různá témata rozcházeli, na jednom se shodli všichni - lidské zdraví je ohrožováno zejména ultra-zpracovanými potravinářskými produkty (UZPP), s vysokým obsahem rafinovaných sacharidů a olejů. Z hlediska eliminace závažných zdravotních rizik by se lidé také měli vrátit do kuchyně a znovu si začít vařit doma z kvalitních původních surovin.
280 zájemců o zdraví a výživu na jednom místě
6 hodin nabitého programu o budoucnosti výživy
9 uznávaných expertů na výživu a související obory ze 4 států Evropské unie
270 minut přednášení na odborná témata týkající se zdraví a výživy
90 minut debatování se speakery v rámci otevřených diskuzí
V pořádání odborné konference zaměřené na zdraví a výživu vidí velký potenciál i Josef Hůla: “Hlavní důvod, proč jsme se pro FOOD NEWS rozhodli, byl jasný. Jak mezi veřejností, tak bohužel i mezi odborníky na výživu, koluje mnoho mýtů, domněnek a dokonce i fatálních nepravd. A na základě toho jsme se nejen my, ale i naši výživoví poradci na poradnách po celé ČR, často dostávali do nepříjemných konfrontací názorů, které neměly oporu ve výzkumu a ve faktických datech," uvádí.
"Cílem této konference proto bylo poskytnout informace, o které se budou moci ve své každodenní praxi opřít nejen výživoví poradci, ale také kdokoli, kdo se o výživu nějakým způsobem zajímá. Teď po skončení konference mohu jednoznačně říci, že jsem rád, že jsme se do toho pustili a že se náš předpoklad naplnil na 100 procent,” dodává.
Informace k obsahu jednotlivých přednášek a profily přednášejících jsou ke stažení ZDE.