10.01.2024
Kateřina Štětková
Matcha je druh japonského zeleného čaje, jehož lístky se ještě začerstva rozemelou na drobný prášek. Právě díky tomu má svou unikátní barvu. V posledních letech se matcha těší velké oblibě i mimo domovské Japonsko, kde se používá při tradiční čajové ceremonii. Co ovšem stojí za jejím nebývalým úspěchem jako zázračné ingredience do nápojů, dezertů a potravin?
Jednou z látek, kterou matcha obsahuje, je chlorofyl. Ten dodává prášku charakteristickou zelenou barvu, která sušením (na zelený čaj) a oxidováním (na černý čaj) postupně mizí, čímž se obsah chlorofylu snižuje. Právě zmíněný chlorofyl je známý svou schopností vázat a odstraňovat toxiny a těžké kovy z těla. Pro nastartování dne si matchu můžete po ránu vychutnat ve formě čaje, „latte“ nebo si ji můžete přidat například do jogurtu či oblíbeného smoothie.
Matcha obsahuje kofein, což je stimulant, který může poskytnout povzbuzení a zlepšit bdělost. Důležité je ovšem nepřijímat ho v nadměrných dávkách a nenahrazovat tak kvalitní spánek.
Theanin, který se v matche hojně vyskytuje, může působit relaxačně a zmírňovat účinky kofeinu, což vede ke klidnějšímu povzbuzení s delším účinkem.
Matcha obsahuje i silné antioxidanty, známé jako katechiny. Ty mají protizánětlivé a ochranné vlastnosti. Tyto látky mohou chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a přispívat k celkovému zdraví.
Dále obsahuje vitamíny A, C, E nebo minerály, jako jsou hořčík draslík a vápník.
Energie, kterou poskytuje káva, je krátkodobá. Tím pádem vás může zanechat ještě unavenější, než jste byli předtím. Naopak vysoce kvalitní matcha obsahuje oproti kávě přibližně poloviční množství kofeinu a jeho účinek vydrží asi 6–8 hodin.
Káva může způsobit prudký nárůst adrenalinu a ovlivnit hladiny glukózy a inzulínu. Naopak u čaje matcha se kofein uvolňuje pomalu, což vám poskytuje delší a plynulejší přísun energie.
Jak již bylo řečeno, matcha je plná antioxidantů, což ji činí silným nástrojem v boji proti zánětům kůže, červenosti a podráždění. Bylo také prokázáno, že bojuje proti hormonálnímu akné a pomáhá ochránit pokožku před znečištěním.
Některé studie naznačují, že látky obsažené v matche mohou podporovat detoxikaci jater a podporovat eliminaci toxických látek. Rovněž může pomoci snižovat hromadění tuku v játrech.
Je to nerozhodně. Matcha i káva jsou povzbuzující nápoje obsahující mnoho látek s antioxidačními vlastnostmi. Je tak obtížné jednoznačně rozhodnout, který z těchto nápojů má větší pozitivní vliv na naše zdraví, a proto tento hypotetický souboj pravděpodobně skončí remízou.
Z tohoto důvodu bychom měli při výběru preferovat hlavně to, jak nám tyto nápoje chutnají a jak nám vyhovují.
Přestože káva i matcha mají nepopiratelně prospěšné účinky, není obecně zdravé konzumovat příliš mnoho kofeinu během jednoho dne. Pijte proto s rozumem a nepřekračujte doporučenou denní dávku.
Klasická příprava tohoto nápoje není pouze praktický postup, ale spíše rituál spojený s klidem a respektem k tradici.
Vše začíná výběrem kvalitní základní suroviny, která se často hodnotí podle barvy, jemnosti mletého prášku a způsobu pěstování.
Při tradiční přípravě nesmí chybět ani typické nádobí jako je čajová miska, bambusová metlička a lžička.
Doporučenou dávku jemného zeleného prášku odměříme pomocí bambusové lžičky a dáme do čajové misky, do níž přilijeme také ohřátou vodu.
Pomocí metličky začneme šlehat jemnými pohyby tak, aby se prášek smísil s vodou. Požadovaná konzistence je hladká, bez hrudek. Při správném šlehání se na povrchu utvoří i pěna.
A máme hotovo! Matcha se tradičně pije bez cukru, ale můžete přidat sladidlo dle svých preferencí.
Pokud nemáte tradiční nádobí, nezoufejte! Můžete použít běžnou misku a malou metličku. Důležité je být trpělivý a užívat si již samotného procesu přípravy, nejen následného pití čaje matcha.