Může vám pomoct bezlepková dieta?

28.05.2015

 
Vyřazení lepku neboli glutenu z jídelníčku je velkým hitem poslední doby. Vynechávají ho jak ti, kdo chtějí něco shodit, tak i lidé, kteří doufají, že se díky tomu zbaví všelijakých vleklých zdravotních potíží. Co na to odborníci?

NUTRIADAPT Může vám pomoct bezlepková dieta? GLUTTEN FREELinda je pětatřicetiletá matka dvou dětí, která se několik let potýkala s různými zažívacími potížemi. Trápily ji střídavě průjmy a zácpy – když vyšetření neukázala žádnou organickou příčinu, dospěla její lékařka k závěru, že za vše může psychika, a doporučila Lindě užívání antidepresiv. „Moc se mi do toho nechtělo, ale nechala jsem se přesvědčit, že je mám brát po dobu tří měsíců, a pak prý uvidíme. Bohužel, nezměnilo se nic,“ líčí žena s tím, že naštěstí už během užívání léků narazila na doporučení, aby zkusila ze stravy vynechat lepek.

I když není celiak, bezlepková dieta jí prospěla

S úpravou jídelníčku začala před rokem a nemůže si to vynachválit. Nejenže zmizely její vleklé trávicí potíže a pocit věčně nafouklého břicha. „Navíc jsem během roku shodila asi deset kilo, což byl hodně příjemný bonus navíc,“ dodává Linda. Snaží se bez lepku obejít i nadále, i když každou trošku neřeší – může si to dovolit, protože ji netrápí celiakie, tedy medicínsky doložená nesnášenlivost lepku. Takto nemocní lidé trpí chronickým zánětlivým onemocněním tenkého střeva a i malé množství lepku ve stravě jim působí zažívací potíže spojené s únavou či náladovostí. Musí proto držet bezlepkovou dietu.

Teď se k ní však přiklání čím dál víc lidí, kterým to přitom lékař nenařídil ani nedoporučil. Její zastánci mimo jiné tvrdí, že se díky ní dá zhubnout až dvacet kilo za rok a že zároveň pomáhá zmírnit, či dokonce zcela odstranit všelijaké zdravotní trable, s nimiž si ošetřující lékaři nevědí rady. Nejde jen o pochroumané zažívání, ale třeba i o kožní problémy nebo pocity vyčerpání.

NUTRIADAPT Může vám pomoct bezlepková dieta? BEZ PŠENICE 30MINUTOVÁ KUCHAŘKAAni lékaři nejsou jednotní

Zastáncem toho, aby se lidé vyhýbali pšenici v jakékoliv její formě, je americký lékař William Davis, autor knihy Život bez pšenice. Lepek neboli gluten je směs bílkovin obsažených v obilovinách, jako je pšenice, žito, oves a ječmen. Oves lze však také zakoupit bezlepkový. Běžné ovesné vločky však lepek obsahují, protože jsou jím kontaminované při zpracování. Autor doporučuje, aby lidé vynechávali všechny pokrmy z nich vyrobené, tedy většinu pečiva, ale i těstoviny nebo sladkosti. Tvrdí, že konzumace pšenice a dalších obilovin s lepkem způsobuje v těle trvalé záněty a že je vše o to horší, protože se dnes používají především nově vyšlechtěné druhy obilovin, které sice dávají větší výnosy, ale na druhou stranu mají negativnější vliv na lidské zdraví. Kniha nabízí nejen množství jednoduchých a chutných bezlepkových receptů, ale poskytuje také důkladný návod, jak pšenici a další obiloviny odstranit z vaší spíže i života jednou pro vždy.

Odborníci na výživu i nemoci trávicí soustavy rozhodně nejsou zajedno, pokud jde o škodlivost lepku – mnozí z nich taková doporučení odsuzují jako zbytečná a přehnaná s tím, že je naopak zapotřebí do stravy zařazovat kvalitní pečivo coby zdroj sacharidů. A že pokud je to možné, mají dávat přednost pečivu celozrnnému.

Zároveň je však pravda, že právě takové pečivo je hůře stravitelné a někteří lidé si po něm stěžují na nadýmání, děti do deseti let by ho kvůli horší stravitelnosti neměly dostávat vůbec. To, že vynechání lepku může zlepšit zažívání také u lidí, kteří nemají prokázanou celiakii, ale stěžují si na nespecifické zažívací potíže po jídle, potvrzuje i odborník na výživu Pavel Suchánek z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. Domnívá se, že se to týká i dětí.

Nejde však podle něj o vhodnou cestu k hubnutí, mimo jiné proto, že hrozí, že strava bude jednotvárná. Strava bez pečiva, a tím pádem bez sacharidů navíc může rovněž způsobovat potíže, například se soustředěním a také s výkyvy nálad.

U průmyslově vyráběných potravin se lepek objevuje i tam, kde bychom ho nečekali – například v jogurtech, ale také třeba v uzeninách. Pokud jde o druh obilovin obsahujících lepek, většině lidí nejvíc vadí pšenice, nejméně naopak oves. V něm obsažené bílkoviny se odborně jmenují jinak, ale pro zjednodušení se většinou i v tomto případě mluví o lepku. Z hlediska obsahu lepku je přitom úplně jedno, zda jde o mouku bílou nebo celozrnnou, případně zda jde o biomouku a bio výrobky z ní.

Část lékařů nicméně tvrdí, že vynechávání lepku u lidí, kteří nemají celiakii, nemá odborné opodstatnění. A to navzdory tomu, že zkušenosti lidí, kteří takovou dietu vyzkoušeli, hovoří jinak.

Částečně je to možná proto, že jakmile přejdeme na bezlepkovou stravu, automaticky vynecháme nejen klasické pečivo z pekáren či supermarketů, ale také běžné cukrovinky typu sušenek a čokoládových tyčinek, ve kterých se lepek nachází. Zapovězená je klasická pizza a těstoviny. No uznejte, že už jen tato změna vám pomůže shodit nějaké to kilo a snížit únavu, která se dostavuje po sacharidových jídlech.

Další články

Zdraví
Strava
Děti
Nemoci
Bez jódu se naše tělo neobejde. Kdo trpí jeho nedostatkem nejvíce?

V 90. letech měla Česká republika co se týče jodového deficitu velký problém. Díky opatřením, která byla provedena pověřenými…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Strava
Děti
Čtení na víkend
Školní jídelny neplní požadavky. To, že se děti dojí přes den, je neomlouvá

Obědy ze školních jídelen děti ve vývinu nespasí. To, že kvalita vydávaných jídel neodpovídá výživovým požadavkům stanoveným…

Vaše proměny

Petra Spěváčková

Neměla jsem žádnou motivaci a místo hubnutí jsem jenom přibírala

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší