24.11.2017
Andrea Vašáková
Každý vitamin má pro lidský organismus svůj význam. Význam vitaminu D není zrovna zanedbatelný, a tak je o to více potřeba dbát na to, abychom ho měli dostatek.
Proč je vitamin D důležitý pro zdraví:
Po výčtu těchto procesů, na kterých se vitamin D podílí nebo které zajišťuje, je více než jasné, že bez jeho potřebného množství nebude náš organismus fungovat tak, jak by měl, a dříve či později se nevyhneme zdravotním problémům. O nedostatečném množství vitaminu D se bohužel hovoří také v souvislosti s vážnými onemocněními jako je rakovina, roztroušená skleróza, diabetes nebo selhání ledvin.
S deficitem “déčka” proto není radno si zahrávat. Pojďme se tedy podívat na to, jakými způsoby do sebe tento multifunkční vitamin dostat.
Slunce nejen v duši, ale i pod kůží
Dobrému zdraví prospívá, když jsme v psychické pohodě, tedy když nás nic netrápí a máme takzvaně “slunce v duši”. Z hlediska vitaminu D ale úplně stačí mít slunce pod kůží. Jedná se vlastně o nejjednodušší způsob, jak se “déčkem” zásobit - prostě trávit čas venku na slunci. Ultrafialovým B zářením (UVB) je v kůži tvořen cholekalciferol neboli vitamin D3. Enormní množství se ho tvoří, pokud je slunce vysoko na obloze, kůže není chráněna oděvem a není za sklem (oknem apod.), uvádí web celostnimedicina.cz.
Potraviny s "déčkem"
Přísun vitaminu D lze do velké míry ovlivnit také stravou. K potravinám, které jej obsahují patří zejména: tučné ryby (tuňák, pstruh, makrela, losos nebo sardinky), houby (žampiony, shiitake) a vaječné žloutky. Velké množství vitaminu D se nachází také v hovězích nebo tresčích játrech.
Fortifikované potraviny
Fortifikace je obohacování potravin jako přídavek jedné nebo více esenciálních živin za účelem prevence nebo odstranění prokázané výživové deficiente živin u obyvatelstva, resp. jeho určité skupiny, cituje Fórum zdravé výživy na svém webu odbornou definici WHO. Jedná se tedy o potraviny, které jsou vitaminy uměle obohacovány. Těch, do kterých je přidáván vitamin D, ale na českém trhu bohužel není tolik. Nejčastěji se jedná o mléko, jogurtové nápoje, výrobky z obilovin, jedlé tuky nebo kakao. Detailní přehled konkrétních výrobků nedávno zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ).
K tomu, že na pultech českých prodejen není těchto výživově bohatějších potravin zas až tolik, můžeme přičíst také fakt, že jsou výrazně dražší než ty běžně kupované. To může spotřebitele odradit. Stejně jako kritický postoj některých výživových odborníků, kteří vitaminizované potraviny považují za nutričně nedostačující marketingový tah velkovýrobců.
Doplňky ano, ale s rozumem
Posílení imunity můžeme docílit také prostřednictvím doplňků stravy. Těch je na rozdíl od fortifikovaných potravin na trhu dost a je z čeho vybírat. Takže “déčko” v želatinových tobolkách ano, ale je potřeba dodržovat doporučení výrobce a nepřekračovat stanovené množství. V opačném případě by mohlo dojít k předávkování, pozor si musejí dávat zejména těhotné ženy.
Zdroje máme, tak v čem je problém?
Ačkoliv víme, v čem vitamin D hledat a jak ho získat, realita je jiná. Podle nejnovějších průzkumů trpí v ČR jeho nedostatkem jak dospělí, tak děti. Důvod je více než zřejmý – nezdravý životní styl. To, že jsou ryby zdravé, je všeobecně známá věc. Ale kdo je jí? Studie SZÚ potvrdila, že dostatek vitaminu D ze stravy má pouze necelé 1 % Čechů.
Dalším problémem je fakt, že děti v dnešní době netráví venku tolik času jako dříve. A když už jsou na sluníčku, pečlivé maminky je – v důsledku přehnaných obav z rakoviny kůže – mažou ochrannými krémy s takovým UV faktorem, přes který se sluníčko do kůže prostě nedostane. To, že se děti dnes spíše zavírají doma u počítače nebo tabletu, než aby dováděly na čerstvém vzduchu, se samozřejmě podepisuje také na jejich celkovém vývoji. Je tedy potřeba se zamyslet nejen nad kvalitou stravování, ale brát v potaz také to, že na doplňky stravy nelze spoléhat jako na poslední záchranu…
Na to, jak si efektivně doplnit vitamin D, jsme se zeptali naší odbornice na výživu Ing. Moniky Bartolomějové. Zajímalo nás i to, jaké zdroje jsou nejvhodnější při redukci hmotnosti.
Jaké jsou nejspolehlivější a nejefektivnější zdroje vitaminu D na podzim a přes zimu, kdy nemáme možnost získávat ho ze slunečního záření?
Pokud chcete čerpat vitamin D z potravin, pak budete muset zvolit především živočišné produkty. Nejbohatším zdrojem jsou tresčí játra, dále pak rybí tuk, a to nejen z mořských ryb, žloutek a všeobecně potraviny obsahující živočišný tuk. Z rostlinných zdrojů lze konzumovat houby. Mezi druhy s významným obsahem vitaminu D patří Jidášovo ucho, houževnatec (shiitake) nebo žampiony.
Je možné kombinovat doplňky stravy s potravinami, které vitamin D obsahují? Je případně možné se vitaminem D předávkovat?
Vitamin D patří mezi vitaminy rozpustné v tucích a s tím souvisí i možnost předávkování. Ať se budete vystavovat slunci jakkoliv, nikdy se vitaminem D nepředávkujete, protože tělo jeho tvorbu včas zastaví. U potravin je to jiné. Zde je potřeba dávat na předávkování pozor. Při dodržování doporučených dávek u suplementace se v kombinaci s nejčastěji konzumovanými potravinami nepředávkujete, protože obsah vitaminu D v nich není vysoký. Pozornost je důležité ale věnovat tresčím játrům, která obsahují vysokou koncentraci vitaminu D. S jejich konzumací to není vhodné přehánět a ani je kombinovat s doplňky stravy bohatými na vitamin D.
Kromě doplňků stravy jsou na trhu také fortifikované potraviny. Je příjem vitaminu D z nich dostačující?
Fortifikovaných produktů v České republice nenajdete příliš mnoho. Jedná se o plnotučné mléko Kunín a některé mléčné produkty společnosti Danone a dále i o sójové či jiné rostlinné nápoje (Alpro). Skupinu s největším množstvím potravin tvoří jedlé roztíratelné tuky. Než nad otázkou, zda je příjem vitaminu D z nich dostačující, by bylo vhodné se zamyslet nad tím, které z těchto potravin do stravování pravidelně zařazovat a v jakém množství. Spíše bych tedy doporučila zařazovat potraviny s přirozeně se vyskytujícím vitaminem D a pohybovat se na slunci i v zimním období.
Které potraviny přirozeně obsahující vitamin D jsou nejvhodnější s ohledem na redukci hmotnosti?
Při redukci hmotnosti je kromě jiného často nutné hlídat i energii v konzumovaném jídle. Z tohoto důvodu je vhodné jako zdroje vitaminu D konzumovat houby, které jsou na energii chudé. Vyhýbat bychom se ale neměli ani ostatním zdrojům. Když budu hovořit o nejvýznamnějším zdroji, tresčích játrech, tak ta jsou velmi kalorická a obsahují mnoho tuku. Obsah vitaminu D je však tak vysoký, že k pokrytí denní dávky vám postačí jen kolem 5 g denně.