Předvánoční stres nebo pohoda u kafíčka? Ani jedno se nemá přehánět

30.11.2017

 

Andrea Vašáková

V těchto dnech máme dvě možnosti – buď podlehnout předvánočnímu stresu, anebo ho odbourat a zrelaxovat, třeba u šálku dobré kávy. To, že stres je pro naše zdraví škodlivý, je všeobecně známé. Jak je to ale s tou kávou? Odborné výzkumy hovoří o pozitivních, ale i o negativních účincích.

Během posledních pár let rostou kavárny jako houby po dešti, stejně jako společenská prestiž toho, kdo se sveze s oblíbeností kávy a stane se baristou. Káva prostě táhne. Pro většinu z nás je její popíjení každodenním rituálem spojeným s odpočinkem a relaxací, což je v době předvánočního shonu více než vhodné.

Kromě oblíbenosti a společenské prestiže je tu ale ještě další hledisko - zdravotní. A vzhledem k tomu, že informací na téma káva a její vliv na lidské zdraví najdeme na internetu mraky, pojďme si je tedy trochu utřídit a podívat se na ně z odbornějšího hlediska.

V kávě není jenom kofein

Když se řekne káva, napadne nás jako první nejspíš kofein. Kromě něj ale káva obsahuje i další látky, které se podílejí nejen na její specifické chuti.

  • Kofein - patří do skupiny purinových alkaloidů a dává kávě hořkou chuť. Vstřebává se především v žaludku a méně v tenkém střevě, což umožňuje jeho rychlou administraci k mozkové tkáni, kde působí stimulačně na náš nervový systém.

  • Kahweol a cafestol - organické látky, které se vstřebávají ve střevě. Je jim přičítán možný podíl na zvýšení celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu, jedná se ale o minimální zvýšení, které by zdravému jedinci, který pije 2-3 šálky kávy denně, nemělo představovat zdravotní riziko. Naproti tomu je kahweolu a cafestolu přisuzován preventivní účinek před vznikem rakoviny. Bylo prokázáno, že mají protizánětlivý účinek, mohou se podílet na antioxidační ochraně organismu a mohou též aktivovat detoxikační mechanismy v těle.

  • Kyselina chlorogenová - díky své struktuře má velmi silný antioxidační potenciál. Vzhledem k tomu, že se vstřebává ve střevě, byly jí připisovány preventivní účinky v případě vzniku rakoviny. Později se ale přišlo na to, že takto prospěšně může kyselina chlorogenová působit pouze u někoho. Střevní bakterie tuto kyselinu totiž přeměňují na další molekuly a její antioxidační účinky následně klesají.

  • V pražených zrnech kávy lze dále nalézt také bílkoviny, minerální látky (hořčík, sodík) nebo vitamin E.

Káva a rakovina

Zatímco dříve se konzumace kávy považovala za rizikový faktor vzniku rakoviny, dnes už máme vědecké poznatky, které v případě tohoto onemocnění hovoří spíše v její prospěch. Významnou roli zde hrají zejména antioxidační látky, které aktivují také vnitřní antioxidační procesy. Důležité jsou i detoxikační mechanismy, které pak účinněji zbavují náš organismus toxických látek včetně různých kancerogenů. Dalšími odbornými studiemi bylo také prokázano, že káva působí protizánětlivě.

Protirakovinné účinky kávy byly pozorovány zejména u karcinomu jater a prsu. Pozitivní vliv byl pak zjištěn také u rakoviny polykacího ústrojí, karcinomů močového ústrojí či melanomů. Dřívější závěry a názory, že pití kávy podněcuje vznik rakoviny žaludku, slinivky a střeva, byly několika nejnovějšími studiemi vyvráceny. Zjistilo se totiž, že dřívější průzkumy nezohlednily při hodnocení výsledků vliv kouření, které je velmi silným rizikovým faktorem pro vznik těchto typů rakoviny.

Káva a kardiovaskulární systém

Zde se můžeme vrátit ke zmíněným organickým látkám kahweol a cafestol, které káva obsahuje a které se podílejí na zvyšování celkového a LDL-cholesterolu. Toto zdravotní riziko se dá ale výrazně snížit tím, že místo klasické kávy zvolíme kávu filtrovanou. Při použití papírového filtru totiž dojde k zadržení obou jmenovaných látek. Můžeme jim ale přičíst i plusové body, a to co se týče snižování hladiny lipoproteinu, který je velmi závažným rizikovým faktorem vzniku a rychlého rozvoje aterosklerózy (kornatění cév).

Studie prováděné za účelem zjistit vztah mezi konzumací kávy a krevním tlakem se shodují na tom, že vyšší krevní tlak může být kávou způsoben, a to zejména proto, že zvyšuje hladiny adrenalinu v našem organismu. Na druhou stranu ale některé výzkumy ukazují, že u lidí, kteří pijí kávu pravidelně ve velkém množství (více než 8 šálků denně), hypertenzní efekt kávy mizí. Jiné studie potvrdily, že při abstinenci pití kávy po dobu 9 týdnů došlo ke snížení tlaku krve jak u lidí s normálním tlakem, tak u lidí s mírně zvýšeným tlakem.

Dalším prokázaným nešvarem spojeným s popíjením kávy je zvyšování hladiny homocysteinu v plazmě. Jedná se o aminokyselinu, která vzniká v buňkách a následně se dostává do krve. Zvýšené hladiny homocysteinu jsou nebezpečné z hlediska již zmíněné aterosklerózy, jejíž vznik urychlují.

Káva a cukrovka

V případě cukrovky jsou výsledky vědeckých výzkumů o něco radostnější. Prokázaly totiž, že co se týče diabetu II. typu, může mít umírněné popíjení černé kávy pozitivní účinky. Spočívá to v tom, že kofein zvyšuje citlivost buněk k inzulínu (u diabetiků II. typu dochází naopak ke ztrátě citlivosti tkání vůči inzulínu). Kyselina chlorogenová navíc ovlivňuje vstřebávání a transport glukózy ze střeva a odsouvá ji i do vzdálenějších oddílů tenkého střeva, takže akutní zátěž organismu glukózou není tak velká.

 

Káva a hubnutí

Pozitivní vliv může být kávě přičítán i co se týče redukce tělesné hmotnosti, zde je ale nutné upozornit na to, že se jedná především o kvalitní černou kávu. Vědci se domnívají, že při mírném pití kávy dochází ke snížení přísunu kalorií. Významnou roli zde hrají hormony ghrelin (podílí se na regulaci hladu a sytosti) a serotonin (podílí se na regulaci příjmu potravy, protože ovlivňuje receptory chuti), jejichž funkce se kávou stimulují, což vede ke snížení procenta tělesného tuku.

Káva a minerální látky

Co se týče minerálních látek, které jsou pro zdravé fungování lidského organismu nezbytné, zde káva nevychází úplně nejlépe. Bylo prokázáno, že snižuje absorpci železa, které se mimo jiné podílí na tvorbě červených krvinek, a zinku, který je zase důležitý např. pro růst, rozvoj mozku, ochranu kůže, správné fungování imunitního systému, zažívání, reprodukci, chuť nebo čich.

Pít kávu ano. Je ale důležité kterou a jak

Ze závěrů nejnovějších vědeckých poznatků tedy vyplývá, že pokud jsme zdraví a pijeme kávu v rozumné míře, není potřeba si každý šálek, který jsme kdy vypili, vyčítat. Benefitů ve srovnání s případnými zdravotními riziky totiž posbíral tento nápoj, jehož kouzlu propadají miliony lidí po celém světě, naštěstí více.

Nesmíme ale zapomínat na to, že je velice důležitá kvalita kávy, způsob její přípravy i styl konzumace (černá, s cukrem, s mlékem nebo se smetanou). Neméně podstatné jsou i vnější faktory jako je například kouření, tělesná hmotnost, užívání specifických léků nebo holdování alkoholu, které mohou působení kávy na naše zdraví do velké míry ovlivnit.
 

Článek byl napsán ve spolupráci s Mgr. Zuzanou Chmátalovou a za pomoci níže uvedených zdrojů.

Pourshahidy LK, Navarini L, Petracco M, Strain JJ. A Comprehensive Overview of the Risks and Benefits of Coffee consumption. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 2016; 15:671-684.

Higdon JV, Frei B. Coffee and Health: A Review of Recent Human Research. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2006; 46:101-123.

Neuwirthová J, Gál B, Smilek P, Urbánková P. Káva v chemoprevenci nádorů. Klinická onkologie 2017; 30(2):106-114.

Berndt B, Mensink GBM, Kohlmeier M, Kohlmeier L, Kottgen E. Lipoprotein metabolism and coffee intake—who is at risk?. Z Ernahrungswiss 1993; 32:163–75.

Palatini P, Ceolotto G, Ragazzo F, Dorigatti F, Saladini F, Papparella I, Mos L, Zanata G, Santonastaso M. CYP1A2 genotype modifies the association between coffee intake and the risk of hypertension. Journal of Hypertension 2009; 27:1594–601.

Awaad AS, Soliman GA, Al-Outhman MR, Al-Shdoukhi IF, Al-Nafisah RS, Al-Shamery J, Al-Samkhan R, Baqer M, Al-Jaber NA. The effect of four coffee types on normotensive rats and normal/hypertensive human volunteers. Phytotherapy Research 2011; 25:803–8.

Bakuradze T, Parra GAM, Riedel A, Somoza V, Lang R, Dieminger N, Hofmann T, Winkler S, Hassmann U, Marko D, Schipp D, Raedle J, Bytof G, Lantz I, Stiebitz H, Richling E. Four-week coffee consumption affects energy intake, satiety regulation, body fat, and protects DNA integrity. Food Research International 2014; 63:420–7.

Soga S, Ota N, Shimotoyodome A. Stimulation of postprandial fat utilization in healthy humans by daily consumption of chlorogenic acids. Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 2013; 77:1633–6.

Cook DG, Peacock JL, Feyerabend C, et al. Relation of caffeine intake and blood caffeine concentrations during pregnancy to fetal growth: prospective population based study. British Medical Journal 1996; 313:1358–1362.

Stensvold I, Tverdal A, Jacobsen BK. Cohort study of coffee intake and death from coronary heart disease over 12 years. British Medical Journal 1996; 312:544–545.

Další články

Zdraví
Strava
Čtení na víkend
Esenciální aminokyseliny: Tělo bez nich nemůže fungovat. Jak je doplnit?

Sacharidů, zejména těch průmyslově zpracovaných, lidské tělo zas až tolik nepotřebuje. Přesto si jich ale lidé dopřávají víc…

akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
Zdraví
Strava
Děti
Vyzbrojte svého školáka kvalitní svačinou. Ať má energii na celý den

Svačiny jsou pro děti velmi důležité. Zajistí spolehlivý přísun energie na celé dopolední vyučování. Díky kvalitnímu složení…

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí