01.02.2018
Andrea Vašáková
V posledních letech je ketogenní dietě věnována značná pozornost. Stala se populární jak mezi celebritami, tak i ve vědeckých kruzích při výzkumu vlivu stravy na naše zdraví a různá onemocnění. V souvislosti s odbornými poznatky se proto pojďme podívat na to, jaká zdravotní pozitiva a možná rizika tato dieta přináší.
Výživová doporučení ohledně příjmu sacharidů se liší. Doporučený denní příjem sacharidů se dle WHO (World Health Organisation) pohybuje mezi 45–65 % celkového denního energetického příjmu. Pokud bychom pro mladou aktivně žijící ženu zvolili hranici pro příjem sacharidů 55 % z celkového energetického příjmu, tak to znamená denní příjem sacharidů asi 260 g, přičemž by jednoduché cukry neměly tvořit více jak 10 %, tedy 26 g.
Definice nízkosacharidových a ketogenních diet jsou odlišné. Obecně ale platí, že ketogenní dieta připouští konzumaci sacharidů maximálně do 50 g za den. O něco méně striktní je pak dieta s velmi nízkým příjmem sacharidů, tzv. very-low carbohydrate diet, kdy je dovoleno konzumovat 50–100 g sacharidů denně. A nejbenevolentnější je nízkosacharidová dieta, myšleno i jako setrvalý způsob stravování a životní styl, která připouští konzumaci sacharidů až do 150 g za den.
Pokud omezíme příjem sacharidů, dojde v našem organismu k velkým změnám. Především dojde k přesmyknutí našeho metabolismu. Vzhledem k tomu, že se sníží dodávka sacharidů, tak se náš metabolismus "přeorientuje" z glukocentrického (využívající především glukózu) na adipocentrický (využívající především mastné kyseliny a ketolátky). Hlavním energetickým zdrojem se stanou mastné kyseliny, pocházející z potravy a z našich vlastních tukových zásob, a ketolátky vytvořené opět z konzumovaných tuků, bílkovin a našich tukových zásob.
Je známo, že například červené krvinky jsou na glukóze, která vzniká štěpením zkonzumovaných sacharidů, zcela závislé. Neohrozí nás tedy zdravotně tak velké omezení příjmu sacharidů? Pokud jsme zdraví, tak ne. Ketolátky vznikající v játrech oxidací tuků putují následně do našeho krevního řečiště a dostávají se krví do různých tkání, které je dokáží velmi efektivně využít jako zdroj energie pro své správné fungování.
Tím pádem omezené množství přijímané glukózy naše tělo využije pouze právě tam, kde není možné využít alternativní zdroje energie, jako je tomu právě u červených krvinek. Omezená konzumace sacharidů navíc vede ke snížení celkové hladiny inzulinu v krvi, což aktivuje metabolickou dráhu opětovné tvorby glukózy z necukerných sloučenin v játrech (tzv. glukoneogeneze). Tento mechanismus pak "jistí" dostatečnou koncentraci glukózy v krvi.
Další faktor, který by nás mohl vystrašit a od nízkosacharidové diety odradit, je tvorba ketolátek. Obzvláště pacienti trpící onemocněním diabetes mellitus vědí, že hladiny ketolátek je důležité sledovat. Jejich výrazné zvýšení totiž značí špatnou kompenzaci a může pro ně mít vážné zdravotní důsledky.
Progresivní ketóza u diabetických pacientů je nekontrolovaná. Koncentrace ketolátek dosahují hodnot vyšších než 20 mmol/l a ketóza je navíc spojena s acidózou, při které dochází ke snížení pH krve. A to může rozvrátit rovnováhu vnitřního prostředí organismu.
Naproti tomu ketóza doprovázející nízkosacharidovou ketogenní dietu je organismem přísně regulovaná a kontrolovaná. Koncentrace ketolátek se pohybují do 7 mmol/l, protože mozek velmi efektivně využívá ketolátky jako zdroj energie v důsledku nízké nabídky glukózy a pH vnitřního prostředí se nemění. Některé studie navíc dokládají, že množství ketolátek v krvi je vyšší pouze v iniciační fázi ketogenní diety (tzn. 2–4 týdny). Jejich koncentrace následně klesá a po 10–12 týdnech je už jen mírně zvýšená – v porovnání s osobami dodržujícími ostatní známé diety.
Pozitivní terapeutický efekt ketogenní diety byl prokázán ve vztahu k hubnutí, snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění a zlepšení inzulinové rezistence. Ta předchází diabetu mellitu 2. typu a osvědčila se také při léčbě epilepsie. Příznivé účinky byly zaznamenány také u některých kožních či jiných neurologických onemocnění.
Co může ketogenní dieta pozitivně ovlivnit:
Ketogenní dieta nahrazuje značnou část energetického příjmu ze sacharidů bílkovinami a tuky. Tím pádem nedochází během dne k velkému kolísání hladin inzulinu, což společně s konzumací proteinů a lipidů vede k déletrvajícímu pocitu nasycení. Předejdeme tak tzv. vlčímu hladu, který přichází po konzumaci potravin s vysokým glykemickým indexem a při němž zkonzumujeme většinou velké porce kalorického jídla.
Omezení příjmu sacharidů vede také k omezení tvorby tukových zásob (lipogenezi) z glukózy, která není po jídle okamžitě zpracována jako energetický zdroj buněk. Naopak je stimulována lipolýza (odbourávání tuku uloženého v tukových buňkách), aby tělo mělo dostatek alternativních zdrojů energie (ketolátky). Omezením příjmu glukózy také zvyšujeme energetické nároky na její “znovutvorbu” v játrech. Důležitý je také fakt, že zpracování přijatých bílkovin je pro náš organismus energeticky náročnější než zpracování sacharidů.
Bylo prokázáno, že ketogenní dieta má pozitivní vliv na snížení rizika vzniku kardiovaskulárního onemocnění. Při ketogenní dietě dochází ke snížení a normalizaci koncentrace triacylglycerolů a snížení koncentrace LDL-cholesterolu. V případě, že je konzumována strava bohatá na kvalitní polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), je efekt ještě výraznější.
Důležitý je i efekt redukce tělesné váhy. Některé vědecké práce uvádějí i výraznější snížení obvodu pasu, který je dnes považován za lepší ukazatel než BMI (Body Mass Index - index tělesné hmotnosti).
Dále bylo prokázáno, že ketogenní dieta snižuje hladiny zánětlivých markerů a má tedy pravděpodobně protizánětlivý efekt, což opět snižuje kardiovaskulární riziko.
U pacientů s diabetem mellitem 2. typu byl prokázán pozitivní efekt ketogenní diety na snížení koncentrace glukózy nalačno, glykovaného hemoglobinu a byla zaznamenána i vyšší citlivost vůči inzulinu.
Na druhé straně některé studie zabývající se dlouhodobým efektem ketogenní diety dokládají, že u zdravých jedinců nemá ketogenní dieta bohatá na bílkoviny zničující efekt na ledviny ani na kosti. A že konzumace bílkovin naopak zvyšuje hladiny hormonu IGF-1 (insulin-like growth factor 1), což je růstový faktor mající důležitou úlohu při tvorbě kostí.
Řada nejnovějších studií dokládá negativní vliv vysoké konzumace sacharidů, obzvláště pak jednoduchých cukrů, na naše zdraví.
Pokud se zdravý člověk rozhodne zkusit omezit příjem sacharidů na úroveň nízkosacharidové stravy, aby shodil pár kilogramů či jen vyzkoušel, jak se bude cítit, není pravděpodobně důvod k obavám o poškození zdraví. Je ale nezbytné dodržovat zásady pestré a vyvážené stravy plné vitaminů, minerálních látek, kvalitních tuků a bílkovin.
U ketodiety je velmi důležité také to, abyste při přechodu na méně striktní stravovací režim začali omezované sacharidy přidávat postupně. V případě, že se vrátíte k původním stravovacím návykům ihned, nevyhnete se obávanému jo-jo efektu.
V případě, že chcete vyzkoušet ketogenní dietu za účelem výraznější redukce hmotnosti či ji využít jako terapeutického nástroje u diabetu 2. typu nebo metabolického syndromu, bylo by nejvhodnější konzultovat vaše možnosti s odborníkem či lékařem a zahájit dietní program pod odborným (i laboratorním) dohledem.
Článek byl napsán v odborné spolupráci s Mgr. Zuzanou Chmátalovou a za použití níže uvedených zdrojů.
Paoli A, Rubini A, Volek JS, Grimaldi KA. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur J Clin Nutr. 2013; 67(8):789-96. doi: 10.1038/ejcn.2013.116. Epub 2013 Jun 26.
Westman EC, Feinman RD, Mavropoulos JC, et al. Low-carbohydrate nutrition and metabolism. Am J Clin Nutr 2007; 86:276–84.
Adam-Perrot A, Clifton P, Brouns F. Low-carbohydrate diets: nutritional and physiological aspects. Obes Rev. 2006; 7(1):49-58.
Manninen AH. Metabolic Effects of the Very-Low-Carbohydrate Diets: Misunderstood “Villains” of Human Metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2004; 1(2):7-11. doi:10.1186/1550-2783-1-2-7.
Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Experimental & Clinical Cardiology. 2004; 9(3):200-205.
Hartman AL, Vining EP. Clinical aspects of the ketogenic diet. Epilepsia. 2007; 48(1):31-42.
Santos FL, Esteves SS, da Costa Pereira A, Yancy WS Jr, Nunes JP. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev. 2012; 13(11):1048-66. doi: 10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x. Epub 2012 Aug 21.