400 g růžiček z brokolice (z 1 ks brokolice)
300 g zeleniny (lze nakombinovat) (mražené zelené fazolové lusky, mrkev, paprika, pak choi, cuketa)
120 g žampionů (6 ks)
35 g cibule (1 malý ks)
80 g vyloupaných nepražených nesolených arašídů
30 ml oleje (3 PL) (olivový, řepkový nebo sezamový)
20 ml sójové omáčky (4 ČL)
20 ml šťávy z citrusu (½) (limetka nebo citron)
5 g zázvoru (cca 1cm kousek)
240 g rýže (jasmínová, basmati nebo natural)
sůl
pepř
Růžičky brokolice dáme do vroucí vody na 3 minuty povařit. Poté je scedíme a dáme na chvíli stranou. Zeleninu nakrájíme na tenké kousky, žampiony na plátky a cibuli na půlkolečka.
V hluboké pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli, tvrdší zeleninu a brokolici a za stálého míchání restujeme 2 minuty. Poté lehce snížíme plamen, přidáme měkčí zeleninu a žampiony a za občasného promíchávání směs zahříváme 5 minut.
V mezičase si jednoduše připravíme omáčku smícháním sójové omáčky, citrusové šťávy a nadrobno nakrájeného zázvoru.
Když už je směs hotová, lehce zvýšíme teplotu, přidáme arašídy a omáčku, rychle promícháme a stáhneme z plotny.
Rýži uvaříme podle návodu na obalu.
Směs z pánve a rýži rozdělíme na 4 porce a podáváme.
Poznámka: Brokolice patří podle žebříčků mezi nejzdravější potraviny na světě. Obsahuje vysoké množství vlákniny, výborně zasytí a přitom má nízkou energetickou hodnotu na hmotnostní jednotku. Právě díky vysokému obsahu vlákniny a také antioxidantů se o brokolici často hovoří v souvislosti s prevencí vzniku rakoviny tlustého střeva.
4 porce | doba přípravy 40 minut | 1973 kJ / 472 kcal
Vhodné pro vegetariány, zdroj bílkovin a vlákniny