Burger s volským okem a omáčkou z řapíkatého celeru

Ačkoliv je půlka prázdnin za námi, sezóna grilování je stále v plném proudu. Se začátkem srpna se také sklízí báječný řapíkatý celer, který je známý pro svou typickou chuť a nezaměnitelnou vůni. Řapíkatý celer má vysoký obsah vody a vlákniny, což z něj činí geniální nízkokalorickou zeleninu. Je zdrojem kyseliny pantothenové, vitamínu A a draslíku. Vychutnejte si ho například ve formě výborné omáčky, která se perfektně hodí ke šťavnatému grilovanému burgeru.

Suroviny

400 g mletého hovězího masa
2 ks cibule šalotky
1 ČL bazalky
1 ČL tymiánu
2 špetky pepře
2 špetky soli
2 ks žitné bagety
100 g celeru
2 PL bílého jogurtu
1 ČL oregana
2 stroužky česneku
2 PL olivového oleje
2 ČL vinného octa
4 ks slepičího vejce velikosti M

4
porce
obtížnost
1979 kJ / porce

Postup

Mleté hovězí maso smícháme na kostičky
s nakrájenou šalotkou, kořením včetně soli a pepře
a navlhčenýma rukama vytvarujeme karbanátek, který uložíme na půl hodiny do lednice. Poté ho vložíme na gril a dobře propečeme. Na grilu také opečeme pečivo.

Mezitím si připravíme omáčku tak, že v kuchyňském robotu umixujeme celer spolu s ostatními ingrediencemi na omáčku kromě vinného octa, který vmícháme až těsně před koncem.

Do rozpálené pánve rozklepneme vejce a asi 4–5 min smažíme, dokud bílek neztuhne.

Na talíř naservírujeme karbanátek s volským okem, přelijeme omáčkou a dozdobíme opečeným pečivem.

4 porce | doba přípravy 40 minut | 1979 kJ / 473 kcal

Vhodné pro sportovce, zdroj bílkovin, pro celou rodinu

Tuky
30,3 g
Sacharidy
28,4 g
Bílkoviny
28,3 g
Vláknina
1,0 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Pečený králík s hořčicí a zeleninou
4
porce
obtížnost
1470 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Saláty
Večeře
Šťavnatý losos s hořčicovou zálivkou
4
porce
obtížnost
975 kJ / porce

Vaše proměny

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?