4 hrsti zelených bylinek (například špenát, medvědí česnek, kopřivy, jarní cibulka, jahodové a fialkové listí)
1– 2 lžíce másla
500 ml zeleninového vývaru
250 ml smetany na vaření, 12% nebo rostlinné
250 ml polotučného kravského nebo rostlinného mléka
2 žloutky
sůl, pepř
nasekaná petrželka, pažitka
Bylinky opláchneme, osušíme v utěrce a nasekáme nadrobno. V hrnci rozehřejeme máslo a rostlinky na něm 2 minuty orestujeme. Zalijeme vývarem, 5 minut povaříme a plamen ztlumíme. Ve smetaně a mléce rozkvedláme 2 žloutky a za stálého míchání je přilijeme do polévky a zlehka prohřejeme. Osolíme, opepříme a nakonec přidáme jemně nasekanou petrželku a pažitku.
Špenát sice neobsahuje tak velké množství železa, jak se kdysi uvádělo, nicméně je velmi bohatý na vitamin A, vitaminy skupiny B a v neposlední řadě i na vitamin C, což je významný antioxidant.
4 porce | doba přípravy 15 minut | 831 kJ / 199 kcal
Vhodné pro celou rodinu