250 g celozrnného kuskusu
50 g másla nebo olivového oleje
50 g rozinek, propláchnutých vřící vodou abychom se zbavili síry
400 ml zeleninového bujonu bez glutamátu
1 – 2 dlouhé červené chilli papričky, nadrobno nakrájené
2 lžičky mletého kmínu, 1 lžička sladké papriky, hrst koriandru, nadrobno nasekané, hrst máty, nadrobno nasekané, šťáva ze dvou limetek
V hrnci rozpusťte polovinu másla, vložte rozinky, kuskus, osolte, zalijte vývarem, přiklopte pokličkou a nechte 10 minut stát.
Mezitím si v pánvi rozehřejte zbytek másla a přidejte do něj papriku a kmín. Za stálého míchání zahřívejte 2 – 3 minuty, dokud nezačnete koření vonět a uvidíte změnu barvy. Přidejte posekané chilli papričky, krátce orestujte a smíchejte s kuskusem.
Kuskus je svým složením velmi podobný těstovinám. Celozrnný kuskus je připravován z celých pšeničných zrn a je tedy mnohem bohatší na vlákninu a minerální látky než kuskus bílý. Kalorickou hodnotu mají obě varianty kuskusu asi stejnou.
Kuskus je pšeničného původu, obsahuje tedy lepek. Hodí se jako příloha masitých i zeleninových pokrmů.
Při redukční dietě jej zařazujte spíše k obědu než k večeři.
6 porcí | doba přípravy 15 minut | 980 kJ / 234 kcal