Čočková polévka po indicku

Na této polévce, vhodné k obědu nebo k večeři, si pochutná prakticky každý. Červená čočka je zdrojem vlákniny, ale nenadýmá. Neobsahuje totiž slupku. Je proto vhodná i pro ty, kterým luštěniny standardně vadí. Je plná zeleniny – tedy vitamínů a minerálních látek – a je bezlepková, bez laktózy, ideální nejen pro milovníky veganské kuchyně.

Suroviny

160 g červené čočky
3 PL olivového oleje
70 g cibule
1 stroužek česneku
100 g mrkve
50 g červené papriky
1 cm čerstvého zázvoru
30 g rajčatového protlaku
500 ml zeleninového vývaru
špetka soli
špetka skořice
150 ml kokosového mléka
hrst čerstvé petrželky

4
porce
obtížnost
1411 kJ / porce

Postup

Do vroucí osolené vody dáme vařit čočku dle návodu na obalu. Poté na oleji zpěníme ve větším hrnci nadrobno nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, nastrouhanou nebo drobně nakrájenou mrkev, jemně nakrájenou papriku a nastrouhaný zázvor. Až zelenina začne měknout, přidáme rajčatový protlak a důkladně vše promícháme. Teprve poté přidáme uvařenou čočku a zalijeme vývarem. Chvíli na mírném plameni povaříme, osolíme, přidáme skořici a rozmixujeme tyčovým mixérem tak, aby v polévce stále zůstaly kousky čočky a zeleniny. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a podáváme ozdobené nasekanou petrželkou.

4 porce | doba přípravy 20 minut | 1411 kJ / 337 kcal

Vhodné pro: celou rodinu, pro vegetariány a vegany, zdroj vlákniny, nízký glykemický index

Tuky
19,0 g
Sacharidy
31,0 g
Bílkoviny
11,0 g
Vláknina
5,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Zelená polévka s čedarem
4
porce
obtížnost
1443 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Filet ze pstruha na citronové omáčce se zeleninou a pečenou bramborou
4
porce
obtížnost
1597 kJ / porce

Vaše proměny

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel