1 kg dýně (hodí se jakákoliv – máslová nebo hokaido)
2 červené papriky
1 lžíce harissa pasty (pasta z chilli papriček)
1 lžíce olivového oleje
200 g ječných krup
1 stroužek drceného česneku
šťáva z 1 citrónu
150 ml hustého řeckého jogurtu
200 g lístků baby špenátu
sůl
pepř
Nejprve dýni očistíme od slupky a semínek, aby nám zůstala jen čistá dužina. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dýni nakrájíme na malé úhledné kostičky a přendáme na plech vyložený pečicím papírem potřeným olejem. Papriku nakrájíme na malé kostičky a přimícháme k dýni. Společně pečeme asi 15–20 minut. Zelenina musí být měkká, ale stále trochu “na skus”.
Ve velké míse si smícháme olej a harissa pastu. Jakmile zeleninu vyndáme z trouby, vsypeme ji do mísy a promícháme spolu s kořením.
Kroupy si uvaříme dle návodu na obale. Místo vody můžeme uvařit v zeleninovém vývaru.
V misce smícháme česnek, citrónovou šťávu a řecký jogurt. Osolíme a opepříme. Jakmile máme kroupy hotové, necháme je chvíli vychladnout. Vlažné je pak přimícháme do mísy se zeleninou a smícháme s lístky omytého a osušeného špenátu. Špenát by měl trochu povadnout.
Pokrm servírujeme buď přelitý zálivkou z jogurtu, anebo ji můžeme podávat zvlášť v malé mističce. Podávat lze vlažné i studené.
TIP: Obdobný recept připravíte, když místo krup najdete doma trochu kuskusu, quinoy nebo bulguru.
4 porce | doba přípravy 40 minut | 1694 kJ / 405 kcal
405 kcal / 1694 kJ