4 filety ze pstruha (může být i lososovitý)
2 lžíce přepuštěného másla (ghí)
1 lilek
paprika červená a žlutá
4 nové větší brambory
1 citron – šťáva z citronu
sůl
pepř
rozmarýn
tymián
olivový olej
Filety omyjeme, osušíme, posypeme solí, pepřem, vmasírujeme do nich čerstvé bylinky (rozmarýn a tymián) a pokapeme citronem. Na pánvi rozehřejeme máslo (ghí). Filety vložíme do pánve nejprve kůží dolů a pečeme asi 7 minut (dle tloušťky masa). Poté je otočíme a opékáme ještě asi 5 minut. Filety vyjmeme, do másla ještě nakapeme šťávu asi z ½ citronu. Necháme povařit – zredukovat, abychom vytvořili omáčku, a dle chuti dosolíme, případně přidáme koření.
Vedle na pánvi si rozehřejeme olivový olej a restujeme na něm zeleninu, kterou jsme si předem pokrájeli na velmi malé kostičky. Zeleninu restujeme jen velmi rychle, lehce, abychom zachovali křehkost a šťavnatost. Na závěr dosolíme, dopepříme a opět přidáme nasekaný rozmarýn a tymián.
Bramboru uvaříme ve slupce a poté opečeme. Podáváme zeleninu společně s filetem přelitým omáčkou a jako přílohu dáme ke každé porci jednu bramboru.
NĚCO NAVÍC: Ghí je sanskrtský termín pro přepuštěné máslo. Ale i když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. Ačkoliv na západě ještě není příliš známé, ve východních kulturách je používáno již tisíce let. Ájurvéda pohlíží na ghí jako na zásadní potravu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Zároveň je považováno za nejlepší produkt pro přípravu vařených, pečených a smažených jídel. Ghí je přirozeně bezlepkové a díky nulovému obsahu laktózy je vhodné i pro ty, kteří mají problémy s intolerancí mléčné bílkoviny.
4 porce | doba přípravy 40 minut | 1597 kJ / 382 kcal
Zdroj vlákniny, nízký GI, vhodné pro diabetiky, pro děti