1 kg mrkve
1–2 petržele
1 střední cibule
2 polévkové lžíce másla
1 lžička mletého římského kmínu
asi 2 cm nastrouhaného zázvoru
vymačkaná šťáva z jednoho pomeranče
750 ml vody
150 ml mandlové smetany
2 polévkové lžíce pinií
extra panenský olivový olej
petrželová nať
Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev a petržel očistíme a nožem nahrubo nasekáme. Na másle ve velkém hrnci smažíme cibuli s mrkví a petrželí.
Jakmile cibulka změkne a zezlátne, přidáme římský kmín, pomerančovou šťávu, najemno nastrouhaný zázvor a necháme ještě pár minut spolu orestovat, aby se chutě propojily. Přilijeme vodu, přivedeme k varu a vaříme, dokud mrkev nebude dostatečně měkká, aby se dala rozmixovat.
Tyčovým mixérem vytvoříme hladký krém. Zjemníme smetanou a ještě krátce povaříme. Podáváme zakápnuté extra panenským olivovým olejem a posypané piniovými oříšky, ozdobíme nasekanou petrželovou natí.
TIP: Pokud si přejete hustější polévku, použijte neutrální Family In PLUS, nemění chuť pokrmu a zdravě nahradí jíšku. Vaší polévce navíc dodá hodnotné bílkoviny.
PINIOVÉ OŘÍŠKY – pinie se neprávem nazývají oříšky, ale ve skutečnosti jsou to semínka borovice. Díky obsahu vitaminu B1 a esenciálních mastných kyselin jsou vhodným pomocníkem při poruchách nervové soustavy. Pomáhají proti stresu a doporučují se konzumovat při psychickém vypětí. Jsou také například základem italského bazalkového pesta.
4 porce | doba přípravy 40 minut | 1187 kJ / 284 kcal