Grilované žampiony s paprikou a cherry rajčátky

Spojením studených listů salátu a teplé grilované zeleniny vytvoříme neobyčejnou kombinaci, která nás zasytí lépe, než kdybychom si připravili všechnu zeleninu v čerstvém stavu, a máme tak báječnou odpolední svačinu nebo večeři. Navíc žampiony jsou zdrojem vitaminů (C, B, D) a minerálních látek (zinek, selen, vápník a další). Zároveň mají nízkou energetickou hodnotu, takže jsou výborným pomocníkem při redukci hmotnosti.

Suroviny

GRILOVANÁ ZELENINA
250 g žampionů (10 ks)
100 g čerstvých zelených chřestů (10 ks, můžeme vynechat a počkat na sezónu)
100 g červené papriky (1 menší kus)
100 g žluté papriky (1 menší kus)
250 g cherry rajčátek (1 stonek)
50 g červené cibule (1 ks)
SALÁT
1 miska míchaného salátu (mix salátů)
ZÁLIVKA
cca 20 ml bílého vinného octa (2 PL)
cca 20 g hořčice (2 PL)
cca 20 g medu (2 PL)
cca 20 g olivového oleje (2 PL)
citrónová šťáva z ½ citrónu
špetka soli
špetka pepře

4
porce
obtížnost
585 kJ / porce

Postup

Zeleninu očistíme a připravíme na gril tak, že papriky nakrájíme na větší úhledné kostičky, cherry rajčátka rozpůlíme, cibuli nakrájíme na větší plátky nebo osminky, žampiony rozkrájíme na čtvrtiny a chřest nakrájíme na cca 3 stejně velké kusy nebo necháme vcelku. Grilujeme na desce nebo na podložce vhodné pro grilování menších kousků, aby nám nepropadly do ohně, cca 5 minut z každé strany dle toho, jak se nám zdá zelenina propečená. Nesmí být příliš tvrdá, ale ani příliš měkká.

Mezitím si ve větší míse připravíme salátové listy a v menší misce zálivku. Zálivku připravíme smícháním octa, hořčice, medu, olivového oleje a citrónové šťávy, dle chuti ji osolíme a opepříme. Poté ji nalijeme do mísy se salátem a vše zlehka ale důkladně promícháme.

Salát rozdělíme do 4 talířů nebo misek, každou porci doplníme teplou grilovanou zeleninou a ihned podáváme.

TIP: K salátu můžeme přidat grilované brambory ve slupce, které salát doplní o komplexní sacharidy.

4 porce | doba přípravy 30 minut | 585 kJ / 140 kcal

Vhodné pro děti, sportovce, diabetiky a vegetariány, bez lepku, zdroj vlákniny

Tuky
5,0 g
Sacharidy
17,0 g
Bílkoviny
5,0 g
Vláknina
5,0 g

Další recepty

15 minut
Pomazánky
Svačiny
Snídaně
Tvarohovo-bylinková pomazánka s kváskovým chlebem a zeleninou
2
porce
obtížnost
1390 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Cizrna se zeleninou a tuňákem
1
porce
obtížnost
1810 kJ / porce

Vaše proměny

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Hong Ngo

Po porodu jsem přibrala 25 kg. Nyní jsem velice spokojená. Všichni tvrdí, že vypadám mladší