GRILOVANÁ ZELENINA
250 g žampionů (10 ks)
100 g čerstvých zelených chřestů (10 ks, můžeme vynechat a počkat na sezónu)
100 g červené papriky (1 menší kus)
100 g žluté papriky (1 menší kus)
250 g cherry rajčátek (1 stonek)
50 g červené cibule (1 ks)
SALÁT
1 miska míchaného salátu (mix salátů)
ZÁLIVKA
cca 20 ml bílého vinného octa (2 PL)
cca 20 g hořčice (2 PL)
cca 20 g medu (2 PL)
cca 20 g olivového oleje (2 PL)
citrónová šťáva z ½ citrónu
špetka soli
špetka pepře
Zeleninu očistíme a připravíme na gril tak, že papriky nakrájíme na větší úhledné kostičky, cherry rajčátka rozpůlíme, cibuli nakrájíme na větší plátky nebo osminky, žampiony rozkrájíme na čtvrtiny a chřest nakrájíme na cca 3 stejně velké kusy nebo necháme vcelku. Grilujeme na desce nebo na podložce vhodné pro grilování menších kousků, aby nám nepropadly do ohně, cca 5 minut z každé strany dle toho, jak se nám zdá zelenina propečená. Nesmí být příliš tvrdá, ale ani příliš měkká.
Mezitím si ve větší míse připravíme salátové listy a v menší misce zálivku. Zálivku připravíme smícháním octa, hořčice, medu, olivového oleje a citrónové šťávy, dle chuti ji osolíme a opepříme. Poté ji nalijeme do mísy se salátem a vše zlehka ale důkladně promícháme.
Salát rozdělíme do 4 talířů nebo misek, každou porci doplníme teplou grilovanou zeleninou a ihned podáváme.
TIP: K salátu můžeme přidat grilované brambory ve slupce, které salát doplní o komplexní sacharidy.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 585 kJ / 140 kcal
Vhodné pro děti, sportovce, diabetiky a vegetariány, bez lepku, zdroj vlákniny