65 g rýže arborio
5 ml olivového oleje
20 g cibule šalotky
špetka soli
špetka pepře
220 ml zeleninového vývaru
20 g sušených hub (nejlépe hřib smrkový)
50 g rukoly
Houby zalijeme horkou vodou a necháme je v misce alespoň 30 minut nabobtnat.
V hrnci rozpálíme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Po pár minutách přidáme rýži, osolíme, opepříme a mícháme, dokud není tukem obalené každé zrníčko.
Poté přidáme okapané houby a zalijeme vývarem tak, aby byla rýže ponořená, a na mírném plameni necháme vývar do ní vsáknout. Podle potřeby doléváme zbytek vývaru, případně vodu, dokud rýže není na skus.
Hotové rizoto podáváme ozdobené lístky rukoly.
1 porce | doba přípravy 45 minut | 1508 kJ / 360 kcal
Vhodné pro celou rodinu, vegetariány, vegany a sportovce, zdroj vlákniny