TĚSTO:
2 kostky tvrdého tvarohu + 1 na ozdobu
4 polévkové lžíce špaldové krupice
2 čajové lžičky pohankové mouky
4 polévkové lžíce rozpuštěného GHÍ
2 vejce
Špetka soli
OMÁČKA:
citron
limetka
borůvky
borůvkový džem
vanilkový lusk
javorový sirup
(kukuřičný škrob)
Krupici spaříme horkým máslem a vzniklou směs smícháme se dvěma tvarohy nastrouhanými najemno.
Osolíme a postupně vmícháme vejce.
Přidáme pohankovou mouku.
Těsto důkladně propracujeme.
Lžičkou vytváříme malé knedlíčky, které vaříme v dostatečném množství osolené vody asi 7 minut. Jakmile vyplavou na povrch, knedlíčky vyndáme. Pro jistotu jeden na zkoušku rozkrojíme.
Příprava omáčky: Šťávu z limetky a citronu vymačkáme do kastrůlku.
Vanilku podélně rozřízneme a vydlabeme z ní zrníčka, která přidáme k citrusové šťávě. Krátce spolu povaříme a přisypeme čerstvé borůvky. Dusíme společně, dokud borůvky nezměknou.
Přidáme asi dvě lžíce borůvkového džemu a pokud se přesto omáčka bude zdát málo sladká, dochutíme trochou javorového sirupu. To už ale není nutné, omáčka bude i tak dost sladká. Pokud chceme hustší konzistenci, můžeme přidat trošku kukuřičného škrobu. Vše spolu ještě krátce povaříme. Knedlíčky polijeme omáčkou, posypeme strouhaným tvarohem a dozdobíme čerstvou mátou.
5 porcí | doba přípravy 30 minut | 1200 kJ / 287 kcal