Losos s fenyklem a mrkví

Losos je zdrojem omega 3 nenasycených mastných kyselin, ty jsou známé mimo jiné i tím, že působí protizánětlivě. Stejně jako ostatní ryby obsahuje i losos vitamin D, který je nezbytný pro lidský organismus a jehož nedostatkem bohužel trpí většina naší populace. Steak z lososa doplněný fenyklem a mrkví je tak ideální variantou lehkého a přitom vyváženého oběda nebo večeře.

Suroviny

100 g lososa bez kůže
2 PL citrónové šťávy
1 ČL olivového oleje (extra panenský)
20 g zakysané smetany
100 g čerstvého fenyklu
150 g mrkve
špetka soli
špetka pepře
30 g rýže (neloupaná)

1
porce
obtížnost
1975 kJ / porce

Postup

Fenykl opereme, rozkrojíme a odstraníme tvrdý střed. Mrkev omyjeme a oškrábeme. 

Oboje nakrájíme na tenké plátky a v osolené vodě společně dusíme na mírném plameni asi 10 až 15 minut tak, aby zelenina zůstala křupavá. Poté vodu slijeme a do zeleniny zamícháme zakysanou smetanu. 

Filety z lososa osušíme, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a opékáme na oleji asi 4 minuty z každé strany. 

Na talíř rozložíme fenykl s mrkví a na zeleninové lůžko položíme lososa. 

Podáváme s rýží uvařenou podle návodu na obalu.

 
 

1 porce | doba přípravy 30 minut | 1975 kJ / 472 kcal

Vhodné pro celou rodinu, sportovce a diabetiky, zdroj bílkovin a vlákniny, nízký glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
39,0 g
Bílkoviny
26,0 g
Vláknina
9,0 g

Další recepty

15 minut
Večeře
Krůtí špíz se špenátem
4
porce
obtížnost
1341 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Brambory s krůtím masem, špenátem a zakysanou smetanou
1
porce
obtížnost
2008 kJ / porce

Vaše proměny

Tereza Illešová

Jedno rozhodnutí, o kterém jsem netušila, že mi změní život

Jan Zunt

Zhubl jsem 25 kg a nevidím důvod se vracet k původní životosprávě

Petra Wojnarová

Největší radost mám z toho, že jsem se pro svého manžela stala znovu atraktivní, a i když mě nikdy v hubnutí nepodpořil, teď jen chodí a chlubí se, co jsem dokázala