Pomazánka z červené čočky

Suroviny

30g červené čočky (v suchém stavu) –
40g mrkve nastrouhané nahrubo
25g kuřecího nebo krůtího masa (za syrova)
velká lžíce oleje
malá cibulka
sůl, čerstvě mletý pepř
bazalka nebo libeček
limetková (nebo citronová šťáva)
50g celozrnné pečiva (asi 1 plátek hutného celozrnného chleba) – cca 500kJ

12
porcí
obtížnost
120 kJ / porce

Postup

Čočku důkladně propláchněte a nechte okapat na cedníku.Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Přidejte maso nakrájené na malé kousky a opékejte do poloměkka. Potom přisypte nastrouhanou mrkev a čočku, vše podlijte půl litrem vařící vody, zamíchejte a přiklopte. Vařte asi 20 minut na velmi mírném plameni a občas promíchejte. Na závěr dochuťte solí, pepřem, bazalkou nebo libečkem, můžete přidat ještě trochu česneku.

Pozn. Mrkev by měla být nastrouhaná na velmi jemno. Pokud jsou kusy pomazánky příliš velké, můžete rozmixovat tyčovým mixérem.

Pomazánku namažte na celozrnný chléb, např. žitný a přikrájejte na talířek zeleninu (mrkev, ředkvičky, listy salátu atd.).

Chleby můžete ozdobit např. naklíčenou řeřichou nebo rukolou, přidáte tak snídani nebo svačině na barevnosti a také na vitamínech .

12 porcí | doba přípravy 20 minut | 120 kJ / 29 kcal

Další recepty

15 minut
Pomazánky
Melounové závitky se šunkou
10
porcí
obtížnost
353 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Pomazánky
Žitný chléb s avokádovou pomazánkou a klíčky
6
porcí
obtížnost
852 kJ / porce

Vaše proměny

Lenka Ersepková

Jsem veselejší, vyrovnaná sama se sebou a spokojená žena

Milan Buška

V době, kdy jsem začínal s programem, má dcera odletěla na roční pobyt na Nový Zéland. Představa, že ji přivítám a obejmu s 20 kg dole, mě poháněla nesmírně kupředu.

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí