Rajčatový salát teplý

Oblíbená letní zelenina, která hraje veselými barvami? Jednoznačně rajčata! Jejich sezóna je právě v plném proudou a rozhodně nesmí chybět ani na vašem talíři. Rajčata chutnají skvěle syrová i tepelně upravená a využít je můžete na všechny možné způsoby. Kromě toho, že jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů C a E, obsahují také antioxidant lykopen! Ten může působit preventivně proti kardiovaskulárním a onkologickým onemocněním. Proto si neváhejte připravit tento výtečný rajčatový salát obohacený mimo jiné o quinou –⁠ bezlepkovou a snadno stravitelnou potravinu.

Suroviny

50 g quinoy
100 g cherry rajčat
50 g červené cibule
4 ČL olivového oleje
2 ČL balsamikového octa
1 stroužek česneku
2 ČL čerstvé bazalky
špetka soli
špetka pepře

1
porce
obtížnost
1369 kJ / porce

Postup

Quinou připravíme podle návodu na obalu.

Cherry rajčata omyjeme a nakrájíme na poloviny. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Připravenou zeleninu opečeme na rozpálené pánvi na olivovém oleji.

Připravíme si zálivku z olivového oleje, balsamikového octa a prolisovaného česneku. Bazalku nakrájíme na jemno.

Uvařenou quinou smícháme s opečenou zeleninou, bazalkou a zálivkou. Na závěr dochutíme solí a pepřem.

Pro efekt můžeme ozdobit snítkou bazalky.

1 porce | doba přípravy 30 minut | 1369 kJ / 327 kcal

Vhodné pro vegetariány, pro vegany, zdroj vlákniny

Tuky
17,0 g
Sacharidy
43,3 g
Bílkoviny
9,2 g
Vláknina
6,2 g

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Pečený králík s hořčicí a zeleninou
4
porce
obtížnost
1470 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Burger s volským okem a omáčkou z řapíkatého celeru
4
porce
obtížnost
2771 kJ / porce

Vaše proměny

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...

David Kutěj

Bál jsem se, zda nejde o další dietu v prášku

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku