Rýžový pilaf s čočkou a špenátem

Vynikající specialita z rýže a čočky inspirována arabskou kuchyní

Suroviny

200 g čočka
220 g rýže
400 g listový špenát (krájený čerstvý nebo mražený)
3 cibule
1/2 ks pórku
2-4 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
500 g bílý jogurt
½ lžičky nové koření – mleté či drcené
½ lžičky pepř
½ lžičky sůl
přiměřené množství vody

6
porcí
obtížnost
825 kJ / porce

Postup

Čočku předem namočíme na cca 2 hodiny. Poté slijeme a zalijeme čerstvou vodou, při nižší teplotě vaříme pod poklicí 15 - 20 minut.
Jednu cibuli pokrájíme nadrobno a osmahneme na oleji, vmícháme ji do čočky, přidáme propranou rýži a vodu, osolíme a opepříme. Dobře promícháme, přivedeme k varu a nyní vaříme do úplného změknutí rýže a čočky asi 15 minut.
Zbylou cibuli a pórek nakrájíme na půlkolečka a přidáme prolisovaný česnek. Na pánvičce s trochou rozehřátého oleje posypeme novým rozemletým kořením a osmahneme. Špenát vmícháme do rýže s čočkou a celé vyklopíme na mísu. Uprostřed vyhloubíme větší důlek a do něj vlijeme bílý jogurt. Posypeme osmahnutou cibulí či pórkem s česnekem a novým kořením. Podáváme horké nebo studené. 
 

6 porcí | doba přípravy 45 minut | 825 kJ / 197 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Wrap s fazolemi
4
porce
obtížnost
1352 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Růžičková kapusta zapečená se sýrem
4
porce
obtížnost
1750 kJ / porce

Vaše proměny

Jana Jarošová

V obchodě už mi nic nesedělo a vše mi bylo malé

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...