1 hrnek špaldových krup
1 větší cibule
1 středně velká červená řepa
2 větší mrkve
hrst sušených hub (nebo cca trojnásobek mražených)
3 PL řepkového oleje
Oloupeme cibuli, mrkev i řepu. Řepu a mrkev rozkrojíme na menší kousky a dáme vařit. Zároveň zalijeme špaldu dvojnásobným množstvím vody, přidáme lžíci oleje a za občasného míchání vaříme na mírném plameni cca 30 minut. Mezitím si pokrájíme na drobno cibuli a na zbylém oleji ji zpěníme ve větším hrnci dozlatova. Když je zelenina na skus, pokrájíme ji na drobnější kousky a přidáme k cibuli. Nakonec přidáme i uvařenou špaldu a houby, podlijeme troškou zeleninového vývaru a mícháme, než se vývar vypaří, zelenina změkne a chutě se propojí.
NĚCO NAVÍC: Špaldoto je jednou z variant starého známého rizota. Špaldu můžete nahradit jakoukoliv jinou obilovinou. Je dobré i studené jako salát, případně pro „masožravce“ jako výborná příloha k masu.
ZAJÍMAVOST: Špalda je nešlechtěný druh pšenice. Má lehce ořechovou chuť, oživí tak slané i sladké pokrmy. Má mnoho vitamínů, především skupiny B. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny a poměrně velké množství bílkovin (16 g na 100 g). Špalda sice není bezlepková, má ale mnohem menší obsah toxinů než obyčejná pšenice, a tak ji dobře snášejí i lidé s alergií na pšenici.
2 porce | doba přípravy 45 minut | 1474 kJ / 352 kcal