100 g salátu (lze kombinovat) (polníček, rukola, římský salát, ledový salát, hlávkový salát)
300 g zeleniny (lze kombinovat) (rajčata, mrkev, kedlubna)
200 g tofu natural (1 balení)
55 g slepičích vajec (1 ks velikosti M)
30 g neslazených kukuřičných lupínků
40 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino, gran moravia nebo čedar)
100 g bílého polotučného jogurtu (z kravského nebo sójového mléka)
5 g hořčice (1 ČL)
10 g čerstvých bylinek (hrst) (bazalka, pažitka, tymián nebo koriandr)
sůl
pepř
Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C.
Kukuřičné lupínky uzavřeme do sáčku, pomocí válečku rozdrtíme, nasypeme do mísy a přidáme k nim část jemně nastrouhaného sýru.
Do druhé mísy rozklepneme vejce a prošleháme.
Tofu rozkrojíme podélně na dvě poloviny a každou z nich ještě rozřízneme příčně na další dvě poloviny. Osolíme, obalíme ve vajíčku a nakonec v lupínkách se sýrem. Obalené kousky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.
Mezitím si připravíme salát tak, že na dva talíře rozprostřeme salátové listy a poklademe nadrobno nakrájenou zeleninou. Dresink připravíme smícháním jogurtu s hořčicí, nadrobno nasekanými bylinkami a podle chuti solí a pepřem.
Upečené řízečky navršíme na salát, přidáme dresink, ozdobíme zbylým nastrouhaným sýrem a podáváme.
TIP: Zeleninové saláty jsou ideální volbou k večeři. Dají se jíst doma nebo i zabalit s sebou do krabičky. Díky silnému zastoupení zeleniny obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Dobré je přidat i zdroj kvalitních bílkovin a pokud je salát konzumován jako oběd, tak je vhodné zvýšit i množství komplexních sacharidů.
Poznámka: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.
2 porce | doba přípravy 30 minut | 1686 kJ / 403 kcal
Vhodné pro vegetariány, děti, sportovce a diabetiky, nízký GI, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku