Zeleninový salát s tofu řízečky

Zeleninové saláty jsou ideální volbou k večeři. Dají se jíst doma nebo i zabalit s sebou do krabičky. Díky silnému zastoupení zeleniny obsahují mnoho vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Dobré je přidat i zdroj kvalitních bílkovin, a to zde dodávají tofu řízečky.

Suroviny

100 g salátu (lze kombinovat) (polníček, rukola, římský salát, ledový salát, hlávkový salát)
300 g zeleniny (lze kombinovat) (rajčata, mrkev, kedlubna)
200 g tofu natural (1 balení)
55 g slepičích vajec (1 ks velikosti M)
30 g neslazených kukuřičných lupínků
40 g tvrdého sýra (parmezán, pecorino, gran moravia nebo čedar)
100 g bílého polotučného jogurtu (z kravského nebo sójového mléka)
5 g hořčice (1 ČL)
10 g čerstvých bylinek (hrst) (bazalka, pažitka, tymián nebo koriandr)
sůl
pepř

2
porce
obtížnost
1686 kJ / porce

Postup

Nejprve si rozehřejeme troubu na 180 °C.

Kukuřičné lupínky uzavřeme do sáčku, pomocí válečku rozdrtíme, nasypeme do mísy a přidáme k nim část jemně nastrouhaného sýru.

Do druhé mísy rozklepneme vejce a prošleháme.

Tofu rozkrojíme podélně na dvě poloviny a každou z nich ještě rozřízneme příčně na další dvě poloviny. Osolíme, obalíme ve vajíčku a nakonec v lupínkách se sýrem. Obalené kousky přendáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 15 minut.

Mezitím si připravíme salát tak, že na dva talíře rozprostřeme salátové listy a poklademe nadrobno nakrájenou zeleninou. Dresink připravíme smícháním jogurtu s hořčicí, nadrobno nasekanými bylinkami a podle chuti solí a pepřem.

Upečené řízečky navršíme na salát, přidáme dresink, ozdobíme zbylým nastrouhaným sýrem a podáváme.

TIP: Zeleninové saláty jsou ideální volbou k večeři. Dají se jíst doma nebo i zabalit s sebou do krabičky. Díky silnému zastoupení zeleniny obsahují mnoho vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Dobré je přidat i zdroj kvalitních bílkovin a pokud je salát konzumován jako oběd, tak je vhodné zvýšit i množství komplexních sacharidů.

Poznámka: Uvedené energetické hodnoty jsou orientační. Přesná hodnota záleží na výběru ingrediencí.

 

2 porce | doba přípravy 30 minut | 1686 kJ / 403 kcal

Vhodné pro vegetariány, děti, sportovce a diabetiky, nízký GI, zdroj bílkovin a vlákniny, bez lepku

Tuky
18,0 g
Sacharidy
30,0 g
Bílkoviny
31,0 g
Vláknina
6,0 g

Další recepty

15 minut
Večeře
Celerové hranolky se Šmakounem a jogurtovým dipem
1
porce
obtížnost
1728 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Večeře
Krůtí špíz se špenátem
4
porce
obtížnost
1341 kJ / porce

Vaše proměny

Milena Vogeltanzová

Po klasických dietách šla kila znovu nahoru, někdy i o nějaké to kilo víc

Jaroslav Koťátko

Mojí motivací byla změna stravovacích návyků

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...