25.04.2013
Jakub Jelínek
Důležité je, že sacharidy z našeho jídelníčku zmizet nesmějí. Důležité je, vyhýbat se nevhodným. A těmi jsou jednoduché cukry jako monosacharidy a disacharidy. Fruktózu (disacharid) si můžete dopřát v podobě ovoce buď dopoledne nebo po sportovní aktivitě, kdy rychle doplní energii. Oligosacharidy pro nás a naše tělo mají malý význam, takže nevadí, když je konzumujeme. Naopak polysacharidy by náš jídelníček obsahovat měl, ale pozor, je důležité je konzumovat ve správném množství a ve správný čas během dne. Z polysacharidů vybírejte hlavně neloupané a celozrnné varianty – rýži, těstoviny, kuskus, bulgur, brambory a vyzkoušejte určitě také na živiny bohatou quinou, pohanku a jáhly. Velikost porcí proberte se svým poradcem. Polysacharidy jsou totiž poměrně kalorické a poměrně snadno vám zařídí nějaké to kilo navíc.
Jsou to látky sladké chuti, které jsou náhradou pro diabetiky za sacharózu (řepný cukr). Část těchto uměle vytvořených látek se používá při výrobě DIA potravin. Výrobky, které jsou slazeny umělými sladidly jíst nemusíme, pokud nejsme diabetiky. Jejich nadměrná konzumace není vhodná, protože obsahují více chemických látek.
Umělá sladidla umožňují osladit potraviny bez zvyšování jejich energetické hodnoty. Toto je v pořádku a nelze nic namítat. Ale jsou také používány, aby potravinám vrátily chuť, kterou během výroby ztratily. Výrobcům také umožňují snížit množství základních surovin. Toto už moc v pořádku není. Proč kupovat potraviny, které jsou bez chuti a ta jim je uměle dodávána. A také jsou ochuzovány o své základní složky.
Umělá sladidla do našeho jídelníčku můžeme v přiměřeném množství zařadit, ale pokud netrpíme cukrovkou, není vůbec důvod. Jsou to látky chemického původu, které nejsou tělu vlastní.
Aspartam – obsahuje fenylalanin. Nesmí jej tedy užívat lidé, kteří mají fenylketonurii (jedna z vrozených odchylek metabolismu).
Sacharin – nedoporučuje se dětem a těhotným ženám.
Umělých sladidel je daleko více jako např. cyklamát, který je v některých zemích úplně zakázán. Za relativně bezpečné sladidla se dají považovat sorbitol, xylitol a jim podobné látky.
Např. Stévie. Je ceněna kvůli jejím léčivým účinkům a hlavně kvůli vysoké sladivosti. Jako první ji používali ke slazení svých pokrmů domorodí obyvatelé Jižní Ameriky. Mimo jiné má vliv na pálení žáhy, cukrovku, může být používána jako ústní voda. Další alternativou může být například med nebo javorový sirup. Ale pozor, i med a javorový sirup mají vysokou kalorickou hodnotu!
A co na závěr?
Je třeba říci, že sacharidy jako takové nelze z našich jídelníčků vyloučit. Jsou naší přirozenou potravou. Ale musíme si vybrat ty správné a těm méně zdravým a nezdravým se velkým obloukem vyhnout.