10.04.2018
Andrea Vašáková
O tom, které potraviny a nápoje napomohou jarní únavě k tomu, aby vás ze svých spárů jen tak nepustila, jsme psali v minulém článku. Tentokrát vám dáme pár tipů na to, jak tělu potřebnou energii dodat a navíc si zdravě pochutnat.
U jídla je totiž dobré zamyslet se nad tím, že energii je možné čerpat v podstatě ze všech potravin. Ale ne všechny zajistí, abyste si energetickou hladinu zvýšili a zůstali navíc bdělí a soustředění po celý den. To je problematické zejména u průmyslově zpracovávaných potravin s přidaným cukrem.
Dobrými zdroji energie jsou proto základní potraviny, které navíc obsahují řadu vitaminů a minerálních látek.
Banány jsou vynikajícím zdrojem sacharidů, draslíku a vitaminu B6. Jedna americká studie dokonce prokázala, že konzumace banánů před 75kilometrovým cyklistickým závodem byla stejně efektivní jako sacharidový nápoj pro zlepšení výkonnosti vytrvalostních sportovců.
Jablka jsou dobrým zdrojem sacharidů a vlákniny. Střední jablko (cca 185 gramů) obsahuje asi 25 gramů sacharidů, 19 gramů cukru a až 4 gramy vlákniny. Vzhledem k bohatému obsahu přírodních cukrů a vlákniny mohou jablka poskytovat pomalé a trvalé uvolňování energie. Mají navíc vysoký obsah antioxidantů, které mohou zpomalit trávení sacharidů, čímž se také podílejí na pomalejším uvolňování energie.
Bobule goji (neboli kustovnice čínská) byly pro své blahodárné účinky po staletí používány v čínské tradiční medicíně. Kromě toho, že se jedná o ovoce plné antioxidantů, vitaminů a minerálních látek, jedná se také o dobrý zdroj vlákniny. Několika studiemi bylo prokázáno, že pravidelná konzumace šťávy z těchto plodů poskytne lidskému organismu nejen antioxidační ochranu, ale podpoří také mentální výkon, ostražitost a snižuje pocit únavy.
Dalším skvělým ovocem zvyšujícím energetickou hladinu jsou jahody, které obsahují sacharidy, cukry a vlákninu. Kromě toho také působí protizánětlivě a je v nich zastoupenou vysoké množství vitaminu C. V jedné misce jahod je až 149 % doporučené denní dávky (dále jen DDD).
Snězením jedné středně velké sladké brambory si zajistíte až 23 gramů sacharidů, 3,8 gramu vlákniny, 28 % DDD manganu a neuvěřitelných 438 % DDD vitaminu A.
Z listové zeleniny jde hlavně o tu zelenou, tedy zejména špenát a kapusta. Obsahují vysoké v množství vápníku, hořčíku, draslíku a vitaminů A, E a K. Navíc jsou nabité kyselinou listovou, vlákninou a antioxidanty. Únava je jedním z nejčastějších příznaků nedostatku železa. Zelená listová zelenina je vynikajícím zdrojem železa a také vitaminu C pro zvýšení jeho absorpce.
Bylo prokázáno, že konzumace červené řepy může zlepšit průtok krve, a to díky obsahu antioxidantů a přirozeně se vyskytujícím dusičnanům. Navíc je řepa plná sacharidů, vlákniny a cukru pro trvalé zvýšení energie.
Vaši energii mohou efektivně nastartovat i semínka jako např. chia, lněná nebo dýňová. Obsahují přírodní omega 3 mastné kyseliny, které mj. působí protizánětlivě a proti únavě, jsou také důležitým zdrojem energie a podporují správnou funkci buněk. Energii podporují semínka také díky obsaženými bílkovinám a vláknině.
Trvalé zvýšení energie spolehlivě zajistí také ořechy - mandle, kešu a vlašské. A to díky vysokému obsahu kalorií, bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Díky těmto kvalitním živinám se vstřebaná energie postupně uvolňuje během celého dne.
Hummus se vyrábí z cizrny, sezamové pasty, oleje a citrónu. Kombinace těchto složek činí hummus velmi dobrým zdrojem energie. Cizrna obsahuje komplexní sacharidy a vlákninu, olej a sezamová semínka zase zdravé tuky. Ty jsou užitečné při zpomalování absorpce sacharidů, což zabrání zvyšování krevního cukru.
Na rozdíl od bílé je hnědá rýže méně zpracovávaná a udržuje si proto více nutričních hodnot ve formě vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Jedna miska (195 gramů) vařené hnědé rýže obsahuje 3,5 gramů vlákniny a poskytuje asi 88 % DDD manganu. Ten pomáhá enzymům rozkládat sacharidy a bílkoviny a vytvářet tak energii.
Vejce jsou nabitá bílkovinami, které vám mohou poskytnout stálý a trvalý zdroj energie, protože nezpůsobují při trávení zvyšování krevního cukru a inzulínu. Kromě toho obsahují leucin, aminokyselinu, která pomáhá buňkám přijímat více cukru v krvi, stimuluje v nich výrobu energie a přitom také zvyšuje rozklad tuku.
Mastné ryby, jako je losos a tuňák, jsou dobrým zdrojem bílkovin, mastných kyselin a vitaminu B, což z nich činí nutričně bohaté potraviny. Jedna porce lososa nebo tuňáka vám spolehlivě poskytne DDD omega 3 mastných kyselin a vitaminu B12.
Hořká čokoláda má vyšší obsah kakaa než běžné mléčné čokolády. Bylo prokázáno, že antioxidanty v kakaovém oleji mají významný přínos pro zdraví, a to zejména díky zvýšení průtoku krve v celém těle. Tento účinek napomáhá dodávání kyslíku do mozku a svalů, což zlepšuje jejich funkci. Zvýšení krevního proudu může také pomoci snížit duševní únavu a zlepšit náladu.