Bylinková čočka

Tato výrazně kořeněná kombinace zelené a černé čočky je skvělou přílohou k masu, rybě, tofu nebo Šmakounovi. Užijete si ji ale i jako samostatný pokrm.

Suroviny

100 g černé čočky
100 g zelené čočky
2 stroužky česneku
1 cibule
1 polévková lžíce másla GHÍ
½ lžičky skořice
½ lžičky koriandru
2 lžičky Chinese five spice (směs obsahuje – badyán, sečuánský pepř, fenykl, mletou skořici a hřebíček)
2 polévkové lžíce sušeného medvědího česneku
5 černých oliv
5 zelených oliv
hrst nasekané petržele
sůl
čerstvě mletý pepř

4
porce
obtížnost
924 kJ / porce

Postup

Nejprve uvařte čočku. Můžete vařit  oba druhy dohromady. Zhruba 20 minut, bez nutnosti předchozího namáčení. Čočka musí být uvařená na skus. Slijte vodu  a čočku odložte stranou. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte zesklovatět cibulku, přidejte utřený česnek a koření.

Jen zlehka orestujte a přidejte čočku a pokrájené olivy. Podle chuti směs osolte a opepřete. Ještě chvíli restujte, aby se chutě propojily. 

Na závěr posypejte nasekanou petrželí a lehce promíchejte. Výsledkem by měla být sypká kořeněná čočka.

TIP:

Skvěle bude chutnat například s dušenou mrkví nebo brokolicí. Užijete si ji jako přílohu ale oživí i zeleninový salát.

ČOČKA

V obchodech je dnes již běžně dostupná nejen hnědá, ale i černá, zelená, červená a žlutá čočka. Rychle se vaří a není třeba ji namáčet. Vhodná je jako zavářka do polévek. Zmírňuje příznaky stresu a pomáhá snižovat cholesterol. Díky nízkému glykemickému indexu je vhodná i pro diabetiky. Pro obsah purinů se nedoporučuje ve větším množství osobám trpícím dnou.

4 porce | doba přípravy 25 minut | 924 kJ / 221 kcal

Další recepty

15 minut
Hlavní jídla
Jahelno-bramborové šťouchance se špenátem
3
porce
obtížnost
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Vánoční recepty
Večeře
Kachní prso pečené s jablkem a batátové pyré
4
porce
obtížnost
1625 kJ / porce

Vaše proměny

Petra Panská

Manžel a kolegové v práci mi říkali, že je to už vidět, jak jsem zhubla, a že mi to sluší

Ivan Mariňák

Zhubl jsem v klidu a bez hladovění

Barbora Tesařová

Objevila jsem další potraviny jako avokádo, bulgur, nové úpravy masa a kombinace různých jídel