Fazolky zapečené s vařenými vejci

Fazolky jsou typickou jarní pochoutkovou, ale mražené je seženete po celý rok. Jsou bohaté zejména na vlákninu, která je důležitá pro správnou funkci střev. Vejce jsou zdrojem velmi hodnotných bílkovin a také vitaminu D, který mimo jiné podporuje funkci imunitního systému.

Suroviny

400 g zelených fazolek (lze použít i mražené)
4 ČL přepuštěného másla nebo klasického másla
4 vejce
160 ml 12% zakysané smetany
1 menší cibule
špetka soli

4
porce
obtížnost
930 kJ / porce

Postup

Troubu rozpálíme na 150 °C. Malé zapékací mističky vymažeme částí másla. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Fazolky očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na zbylém másle orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku. Po chvilce přidáme fazolky a dusíme za občasného podlévání vodou doměkka a na konci je zlehka osolíme. Do zapékacích mističek postupně dáváme vrstvu fazolek, vrstvu nakrájených vajec a takto opakujeme vrstvu po vrstvě. Jako poslední musí být fazolky. Všechno přelijeme rozmíchanou zakysanou smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

4 porce | doba přípravy 30 minut | 930 kJ / 222 kcal

Vhodné pro celou rodinu, nízký glykemický index, vhodné pro diabetiky, zdroj vlákniny

Tuky
16,0 g
Sacharidy
10,0 g
Bílkoviny
10,0 g
Vláknina
4,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Pohankové palačinky se špenátem a sýrem
4
porce
obtížnost
1739 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Obědy
Večeře
Špagety celozrnné s červenou čočkou na víně
4
porce
obtížnost
1545 kJ / porce

Vaše proměny

Monika Schrammová

Jsem teď mnohem spokojenější, protože vidím, že to jde i v mém věku

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...