hovězí roštěná, nebo jiné libové hovězí maso
rajčatové pyré
cuketa střední
cherry rajčata
olivový olej z pokrutin
rýže basmati neloupaná na 4 porce za sucha
1 větší cibule a několik stroužků česneku
zeleninový bujon, směs bylinkového koření na maso bez glutamátu (kmín, kurkuma, rozmarýn, paprika…), sůl, pepř
Hovězí maso naklepejte, nasolte, potřete olejem, okořeňte a uložte do misky do lednice. Maso můžete nechat odležet přes noc.
Rozpalte pánev a maso zprudka opečte ze všech stran, poté podlejte horkou vodou, přidejte bujon, pasírované rajčata, na větší měsíčky nakrájenou cibuli a česnek, ztlumte oheň a vařte asi 1 hodinu. Pokud je potřeba, průběžně podlévejte horkou vodou.
Po hodině vaření přidejte celá cherry rajčata a na kostky nakrájenou cuketu a provařte další asi půlhodinu.
Maso servírujte s čerstvým zeleninovým salátem nebo porcí rýže.
Basmati neloupaná rýže je velmi bohatá na vlákninu a minerální látky a je také velmi chutná. Proti loupané (bílé) basmati rýži má mnohem nižší glykemický index a hodí se tak do jídelníčku při redukci váhy mnohem více.
Neloupanou basmati uvaříte do měkka za asi 20 minut a je skutečně měkká.
4 porce | doba přípravy 60 minut | 1570 kJ / 375 kcal