Pivní guláš

Pivo při redukční dietě do jídelníčku jistě nepatří. Vařením ale z piva unikne obsažený alkohol a občas jej můžete použít jako dochucovadlo. Ke guláši můžete vyzkoušet různé přílohy, např. quinou, brambory, celozrnnou rýži nebo čerstvý kváskový chléb.

Suroviny

1 kg hovězího masa (např. kližky)
½ kg cibule
100 g mrkve
100 g kořenové petržele
700–1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadované hustotě guláše)
250 ml tmavého piva (1 sklenice)
40 g koření na guláš bez glutamátu (4–5 polévkových lžic dle chuti)
5 g soli (1 ČL – čajová lžička)
2,5 g pepře (½ ČL)
15 g přepuštěného másla (2 PL – polévkové lžíce)
600 g brambor

6
porcí
obtížnost
1785 kJ / porce

Postup

Hovězí maso očistíme, nakrájíme na kostky, vložíme do rozpálené pánve a zprudka krátce orestujeme na přepuštěném másle ze všech stran.

K masu přisypeme oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli, kterou necháme změknout. Vše podlijeme vývarem a pivem a dusíme asi 40 minut.

Poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev a petržel, směs okořeníme, podusíme na mírném plameni dalších cca 40 minut a podáváme s vařenými bramborami.

Brambory uvaříme ve slupce a před podáváním oloupeme.

Poznámka: Brambory vařené ve slupce jsou jako příloha vhodnější než oloupané pro svůj nižší glykemický index.

6 porcí | doba přípravy 150 minut | 1785 kJ / 427 kcal

Energetická hodnota je orientační a může se měnit v závislosti na zvolené příloze. V tomto receptu je napočítána na brambory, které jsou uvařené ve slupce a oloupané.

Tuky
14,0 g
Sacharidy
30,0 g
Bílkoviny
39,0 g
Vláknina
5,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Večeře
Pohankové karbanátky
4
porce
obtížnost
1100 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Hlavní jídla
Polévky
Obědy
Večeře
Celerová polévka
4
porce
obtížnost
1014 kJ / porce

Vaše proměny

Marta Tonarová

Člověk si pořád říká, že to není tak hrozné. Ale když dojde na fotky z dovolené...

Marek Varkoček

Žádné hladovění, jenom změna stravovacích návyků a skladba jídla

Andrea Horáková

Jak to udělat, když ráda jím a pokud jsem nervózní, ještě si něco přidám navíc?