1 kg hovězího masa (např. kližky)
½ kg cibule
100 g mrkve
100 g kořenové petržele
700–1000 ml zeleninového vývaru (záleží na požadované hustotě guláše)
250 ml tmavého piva (1 sklenice)
40 g koření na guláš bez glutamátu (4–5 polévkových lžic dle chuti)
5 g soli (1 ČL – čajová lžička)
2,5 g pepře (½ ČL)
15 g přepuštěného másla (2 PL – polévkové lžíce)
600 g brambor
Hovězí maso očistíme, nakrájíme na kostky, vložíme do rozpálené pánve a zprudka krátce orestujeme na přepuštěném másle ze všech stran.
K masu přisypeme oloupanou a na měsíčky nakrájenou cibuli, kterou necháme změknout. Vše podlijeme vývarem a pivem a dusíme asi 40 minut.
Poté přidáme na kostky nakrájenou mrkev a petržel, směs okořeníme, podusíme na mírném plameni dalších cca 40 minut a podáváme s vařenými bramborami.
Brambory uvaříme ve slupce a před podáváním oloupeme.
Poznámka: Brambory vařené ve slupce jsou jako příloha vhodnější než oloupané pro svůj nižší glykemický index.
6 porcí | doba přípravy 150 minut | 1785 kJ / 427 kcal
Energetická hodnota je orientační a může se měnit v závislosti na zvolené příloze. V tomto receptu je napočítána na brambory, které jsou uvařené ve slupce a oloupané.