500 ml čerstvého polotučného mléka
200 g pohankové mouky
50 g slepičího vejce (1 ks)
300 gramů čerstvého špenátu
10 g česneku (cca 2 stroužky)
150 g 30% sýru Eidam
15 ml olivového oleje (1 polévková lžíce)
1 g soli (špička nože)
V misce rozšleháme jedno vejce s mlékem (lze použít i rostlinné) a špetkou soli. Postupně začneme přidávat jemně mletou pohankovou mouku. Můžeme ji prosít. Šleháme metličkou, dokud nám nevznikne hladké těsto. Necháme půl hodiny “odpočívat” nejlépe v lednici.
Pokud je třeba, zředíme do požadované palačinkové konzistence. Pokud bychom měli těsto moc řídké, palačinka nepůjde obracet a bude se trhat. Husté těsto zase nejde lehce rozlít po pánvi.
Špenát spaříme v cedníku vařicí vodou (třeba z rychlovarné konvice) a ihned zchladíme studenou tekoucí vodou (špenátu zůstane krásně zelená barva a zachovají se nutriční hodnoty). Vložíme ho do hrnce nebo hlubší pánve, osolíme, opepříme a promícháme s prolisovaným česnekem.
Rozpálíme pánev, potřeme ji lehce olejem a smažíme středně silné palačinky z obou stran.
Potřeme je špenátovou náplní, kterou před podáváním můžeme ještě krátce prohřát, a posypeme jemně nastrouhaným sýrem.
4 porce | doba přípravy 30 minut | 1739 kJ / 416 kcal
Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, vhodné pro vegetariány, bez lepku