4 telecí řízky
100 g pršuta
2 PL řepkového oleje na opékání
500 g zeleného a bílého chřestu
100 ml smetany 12 %
30 g ghí (přepuštěné máslo)
pažitka, snítka rozmarýnu
1 šalotka
muškátový oříšek
sůl, pepř
Plátky masa zlehka naklepeme. Osolíme, opepříme a malinko posypeme muškátovým oříškem. Na takto připravené plátky poklademe pršuto a stonky očištěného chřestu tak, aby špičky chřestu plátky přesahovaly. Větší část očištěného chřestu zabalíme do připravených plátků masa. Takto připravené rolky převážeme potravinářským provázkem, aby držely dobře pohromadě.
Závitky zprudka opečeme ze všech stran na pánvi a poté je přibližně 30–35 minut pečeme v troubě předehřáté na 180 °C.
Šalotku a zbylý chřest nakrájíme na menší kousky, opečeme na ghí, zalijeme smetanou a necháme na mírném plameni krátce povařit. Přidáme výpek z masa a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zahustit a zároveň zjemnit kostičkou studeného másla. Rolky servírujeme s novým bramborem přelitým chřestovou omáčkou. Omáčku podáváme společně s masem a novým bramborem. Můžeme posypat nakrájenou pažitkou.
Chřest: Chřest je nízkokalorická zelenina vhodná pro racionální, redukční i diabetickou dietu, známá svými diuretickými účinky. Je také vhodnou potravinou při onemocnění zvaném dna. Pomáhá v těle udržovat kolagen.
4 porce | doba přípravy 40 minut | 1686 kJ / 403 kcal