Brambory s krůtím masem, špenátem a zakysanou smetanou

Jednoduchý a chutný oběd, který bude chtít připravovat častěji a který bude chutnat snad každému. Brambory vařené ve slupce jsou nejlepší variantou, protože si uchovají nejvíce prospěšných látek a jsou jako příloha vhodnější pro svůj nižší glykemický index. Špenát je známý především vysokým obsahem kyseliny listové a provitaminu A. Krůtí maso je významným zdrojem plnohodnotných bílkovin a zakysaná smetana, stejně jako další zakysané mléčné výrobky, příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru, která čistí celý organismus, upravuje trávení a brání zácpě.

Suroviny

150 g krůtího masa
50 g čerstvého listového špenátu (2 hrsti)
10 g řepkového oleje (1 polévková lžíce)
10 g čerstvé petrželky (1 polévková lžíce)
špetka soli
špetka pepře
60 g 12% zakysané smetany (2 polévkové lžíce)
150 g brambor

1
porce
obtížnost
2008 kJ / porce

Postup

Brambory uvaříme ve slupce a i se slupkou je pokrájíme na silnější plátky.

Špenát spaříme v cedníku vařicí vodou (třeba z rychlovarné konvice) a ihned zchladíme studenou tekoucí vodou (špenátu zůstane krásně zelená barva).

Krůtí maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a orestujeme na řepkovém oleji doměkka.

Brambory, špenát a krůtí kostky v hrnci lehce promícháme se zakysanou smetanou, dochutíme nasekanou petrželkou a podáváme.

1 porce | doba přípravy 45 minut | 2008 kJ / 480 kcal

Vhodné pro děti, zdroj bílkovin, vhodné pro diabetiky, bez lepku, nízký glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
35,0 g
Bílkoviny
36,0 g
Vláknina
3,0 g

Další recepty

15 minut
Obědy
Hovězí karbanátky s bramborami, hořčicí a cibulí
4
porce
obtížnost
1646 kJ / porce
akce
Jak vám test metabolismu pomůže ke štíhlé postavě??
15 minut
Obědy
Večeře
Čočková polévka po indicku
4
porce
obtížnost
1411 kJ / porce

Vaše proměny

Marcela Součková

Přibírala jsem na váze a začala se cítit psychicky hodně špatně

Petr Polák

Jedl jsem nepravidelně, většinou jsem byl celý den v práci bez jídla a večer si dopřával „hody“

Dagmar Pflegerová

Jak říkám známým a příbuzným: jím všechno, ale jinak poskládané, jiné velikosti porcí